21gru2018

Cynamonowe blondies z Pryncypałkami

Komentarzy: 4
Przerywnik

Moje ulubione blondies w świątecznej, cynamonowej odsłonie.
 
Ciasto:
1 ¼ szklanki mąki
1 szklanka cukru brązowego
100 g masła
2 jaja
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody
10 sztuk Pryncypałek pomarańczowo-cynamonowych
Masa serowa:
250 g zmielonego twarogu
¼ szklanki cukru brązowego
aromat pomarańczowy
1 jajo
10 sztuk Pryncypałek pomarańczowo-cynamonowych

Przygotowanie:
Niedużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie Pryncypałki pokroić w kostkę.
Masło roztopić z cukrem, studzić ok. 10 minut, a następnie roztrzepać z 2 jajkami.

 
Mąkę wymieszać z cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej i wymieszać do połączenia składników. Na koniec wmieszać Pryncypałki. Ciasto rozsmarować w blaszce.
 
Na masę serową zmiksować twaróg z cukrem i jajkiem i kilkoma kroplami aromatu. Wymieszać z 5 Pryncypałkami.
 
Kleksy masy serowej rozłożyć na cieście i wymieszać lekko obie warstwy widelcem. Pozostałe Pryncypałki rozsypać na wierzchu ciasta.
Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu.

Kategorie: Nieprzepisowo
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.