05Maj2012

Double nutella oreo cake – ciasto z nutellą i ciasteczkami oreo

Komentarzy: 20

double nutella oreo cake cookies ciasto


Z cyklu “przygotowania do matury”. Jak nie zdam, chociaż będą miała poczucie, że odkryłam za to mnóstwo fantastycznych smaków. :(


Z nutellą i oreo jest tak, że najlepsze są jak dla mnie przetworzone. W sernikach, lodach, ciastach, czymkolwiek. Wiem, że są ludzie, u których słoik nutelli nie postoi dłużej, niż 3 dni. Oczywiście od czasu do czasu, nurkuję w nim łyżeczką (broń Boże na chleb!), ale jakoś tak.. wolę te kremy z białymi paskami. Wiecie, o co chodzi na pewno. Wprawdzie zawierają z 10 razy mniej orzechów, więc mózg pewnie nie cieszy się z utraty takiej dawki magnezu, ale co zrobić. Pasiaste do jedzenia, nutella do pieczenia.


A nutella i ciasteczka razem wzięte? W cieście, które konsystencją przypomina brownies albo blondies? Oczywista oczywistość, że nie mogłam czekać ze zrobieniem. Było na tyle dobre, że trafiło zamiast kwiatka do mojej wychowawczyni, która dzielnie wytrzymywała z nami 3 lata.

 Na blaszkę ok. 20×20 cm


1/2 szklanki nutelli
8 ciasteczek oreo, pokruszonych

1 szklanka cukru
2 1/2 szklanki mąki
200 g miękkiego masła
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajo

Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem.


Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajo i wanilię. Dosypujemy mieszankę mączną i ucieramy do uzyskania gładkiego ciasta. Dzielimy je na połowę.


Jedną połowę miksujemy z nutellą, a drugą z pokruszonymi ciastkami.


Na spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki wykładamy ciasto z nutellą i ugniatamy, tworząc równą warstwę. Na wierzchu to samo robimy z ciastem z Oreo.


Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach.

 


 


Przepis znaleziony tu.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Coretta pisze:

    You could certainly see your expertise in the paintings you write. The world hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time go after your heart. “There are only two industries that refer to their customers as users.” by Edward Tufte.

  • aleksandra pisze:

    Świetny przepis! To pierwsze ciasto jakie robiłam i jestem zachwycona efektem :) jest dla mnie trochę za słodkie, ale jedzone z dżemem porzeczkowym w sam raz. To juz 9 wykorzystany przeze mnie przepis z tej strony i jak zwykle się nie zawiodłam. dodam, że mam dopiero 16 lat, wiec każdy udany wypiek sprawia mi wielką radość :)

  • Magda K pisze:

    Zrobiłam wczoraj. W smaku wyszło bardzo fajne ciacho, jednak nie jestem pewna, czy konsystencja po upieczeniu właśnie taka ma być, tym bardziej, że zrobiłam je toczka w toczkę zgodnie z przepisem (rzadkość u mnie). Wydaje mi się, że tego masła jest jednak ciut dużo, po wyjęciu z formy ciasto dosłownie lśniło i ciut ociekało, zwłaszcza że i w ciasteczkach i w nutelli tłuszczu nie brakuje. Chyba następnym razem zamienię połowę masła na dodatkowe jajko.
    Nie zmienia to faktu, że lubię Twoje przepisy i podziwiam ogrom pracy jaki wkładasz w realizowanie swojej pasji : )
    Pozdrawiam

    • cukrowa wrozka pisze:

      Mam nadzieję, że mimo wszystko smakowało, bo u mnie nie było z konsystencją problemu. :c Ale dziękuję za miłe słowa. :)

  • Misiaaa pisze:

    Tej mąki ma być pół szklanki, czy 2 x pół szklanki, bo jest napisane 2 1/2 szklanki mąki? Z góry dzięki za odpowiedź, zamierzam dzisiaj spreparować to cudo! <3

  • xyz pisze:

    Mam tylko blache 36×14 cos takiego. Czy ciasto bedzie bardzo niskie na tej blaszce? Wyjdzie?

  • Ania pisze:

    Mam pytanko. Bo niewiem czy coś źle zrobiłam, czy tak ma być. W piekarniku ciasto było dość wysokie. Jak ostygło, to wysokość (ok.5 cm)została tylko przy brzegach, a środek totalnie opadł(do wysokości ok 1,5 cm). Help;))) btw. Świetne masz przepisy, będę testować ;))

    • Hm, jedyne co mi przychodzi do głowy to zbyt duża temperatura w piekarniku, bo zakładam, że ilość spulchniaczy (proszek i soda) były poprawnie odmierzona? Ewentualnie jeszcze za słabe ich rozmieszanie w masie. Możliwe, że ciacho za szybko urosło i dlatego potem opadło. Mam nadzieję, że mimo tego było zjadliwe.:D

  • xyz pisze:

    hej, mam pytanie! robiłam niedawno ciasto, ale strasznie ciężko się je miksowało. zrobiła się taka klucha, a mikser nie chciał miksować, dodałam jeszcze raz mokre składniki, ale ciasto się zrobiło klejące i tryskało na całą kuchnię, dodałam mąki i wróciła ciężka kluska nie dająca się zmiksować :( trochę się namęczyłam, ale skończyłam i wyszło super, ale zastanawiam się, co zrobiłam źle i czy ciasto z nutellą powinno być takie miękkie prawie jak surowe, a z oreo jak kruszonka, czy po prostu mi jednak nie wyszło :(

    • Hej! Tak, masz rację – ciasto z Nutellą powinno być mięciutkie, a z Oreo takie okruszkowate – w końcu robimy jedną bazę, więc ta część z ciasteczkami musi być siłą rzeczy bardziej zbita, niż ta z Nutellą. :)
      Na przyszłość, jeśli ciasto jest zbyt gęste nawet dla miksera, najlepiej dodawać stopniowo, po łyżeczce mleko. Zazwyczaj kilka łyżeczek wystarcza, żeby załatwić problem. :)

      • xyz pisze:

        hej! dzisiaj sprawdziłam to z mlekiem i w końcu po ludzku mi się je miksowało! właśnie się piecze, a ja czekam z niecierpliwością, aaa :( dziękuję ci bardzo! btw, zrobiłam je wtedy w marcu tak przed maturą, jak Ty dodalas swój post!

  • Gosia pisze:

    Skoro ciasto z oreo jest bardziej zbite to czy można zamienić kolejność i dać najpierw z Oreo, a na to z Nutellą? ^^

  • amanda pisze:

    wygląda pysznie muszę to zrobić

  • Karolina pisze:

    Ja robiłam już dwa razy i na pewno zrobię jeszcze nie raz jest przepyszne ! tak jak inne wypieki z tej strony