12maj2013

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Komentarzy: 9

drozdzowarabarbar5
 
drozdzowarabarbar6
 
Nie jestem mistrzem w odgadywaniu zapachów. Ale kiedy weszłam wczoraj do domu, nie miałam wątpliwości – drożdżówka! I faktycznie, w piekarniku czekała wielka blacha wypełniona pachnącą, cieplutką drożdżówką. Mając taką mnie w domu, w sumie nie dziwię się, że mama rzadko kiedy piecze. Ale są ciasta, w których mało kto może się z nią równać. Jednym z nich jest drożdżowe – mięciutkie, puszyste, ale nie suche, no i pięknie wyrośnięte. Ponieważ ja nie za bardzo lubię wyrabiać ciasto drożdżowe, akurat w tym przypadku nie mam nic przeciwko temu, żeby mama przejęła część moich obowiązków. :D Szczerze powiem, że ja za rabarbarem nie przepadam jakoś szczególnie, ale na szczęście nie ma go tu tak dużo. Za to jest kruszonka, za której wyjadanie już mi się dostało. :c

Na blachę ok. 25×35 cm
Zaczyn:
50 g drożdży
2 łyżki mąki
3 łyżki cukru
kilka łyżek mleka
Ciasto:
ok. 3 i 1/2 szklanki mąki
szczypta soli
150 g stopionego, wystudzonego masła
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
5 jaj – 3 żółtka i 2 całe
rabarbar – u nas 3 łodygi (ok.400 g)
Kruszonka:
1/2 kostki chłodnego masła
1/2 szklanki cukru
1 szklanka mąki
Najpierw zaczyn: drożdże rozkruszamy, rozcieramy z cukrem, mąką i łączymy z ciepłym (nie gorącym!) mlekiem. Mleka dodajemy tyle, żeby zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia.
 
Żółtka i całe jaja ucieramy z pozostałym cukrem. Razem z podrośniętym zaczynem Dodajemy je do mąki przesianej z solą. Dolewamy ciepłe mleko, Zaczynamy wyrabiać i stopniowo dodajemy stopione masło. Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie odchodzić od ręki i miski – może to zająć koło 15 minut. W razie potrzeby dosypujemy mąki. Przysypujemy je leciutko mąką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około godzinę, aż podwoi objętość.
 
Wyrośnięte ciasto przekładamy do natłuszczonej blachy i ponownie odstawiamy do podrośnięcia.
 
Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki. Składniki kruszonki rozcieramy palcami. Wyrośnięte ciasto posypujemy najpierw rabarbarem, a następnie kruszonką.
 
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około godzinę. Najlepiej sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy po wbiciu wychodzi z ciasta suchy.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.