24Cze2010

Drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką

Komentarzy: 2

drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką


drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką2


Bardzo letnie, dobrane trio.


Idealne drożdżowe ciasto, puszyste, miękkie i wilgotne. Z przepisu Beaty.


0,5 kg mąki


1/4 szklanki oleju


ok. 0,5 szklanki cukru


łyżeczka cukru wanilinowego


szklanka mleka


2,5-3 dag drożdży


szczypta soli


1 jajo


+ 25 dag twarożku i 3 łyżki cukru


+ odrobina bułki tartej


+ truskawki


+ 100 g mąki, 50 g masła i 50 g cukru pudru


1. Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru, łyżką mąki i odrobiną ciepłego mleka. Zostawić do wyrośnięcia.


2. Resztę składników ciasta wymieszać (można dodać tylko żółtko, a białko zostawić do smarowania). Połączyć z zaczynem, najwygodniej mikserem. Odstawić do wyrośnięcia. Moje rosło sobie prawie 2 godziny.


3. W międzyczasie twarożek wymieszać z cukrem (w przypadku zwykłęgo twarogu najlepiej dodać śmietanę), a z mąki, masła i cukru pudru zagnieść kruszonkę. Z tych proporcji wychodzi chyba najlepsza. Tym razem eksperymentowałam z innym przepisem i efekt nie był tak dobry, niestety.


4. Piekarnik nastawić na 210 stopni. Na spód najlepiej wstawić blaszkę lub naczynie z wodą. W końcu chcemy wilgotnych, niespieczonych drożdżówek? :] Krótko zagnieść ciasto. Uformować kulę, z której można odrywać kawałki ciasta. Rozwałkowywać każdy na placuszek. W 1/3 i 2/3 długości zrobić pionowe nacięcia. Pomiędzy nie kłaść twarożek. Posypywać lekko bułką tartą i kłaść truskawki. Końce placuszka przekładać przez otwory powstałe przez nacięcia. Niestety podczas formowania nie miałam aparatu, ale na cincinie wszystko jest ładnie pokazane.Posypywać kruszonką.


5. Bułeczki układać na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut – do suchego patysia.


Chyba nie muszę mówić, że na ciepło najlepsze?


drożdżówki z truskawkami, serem i kruszonką przekrój

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Claudie pisze:

    I’ll right away seize your rss as I can not in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly permit me know so that I may just subscribe. Thanks.

  • Pati252 pisze:

    Przepyszne bułeczki! Ciasto jest wilgotne, takie jakie lubimy i utrzymuje świeżość także dnia następnego :) Trochę inaczej je uformowałam, ale i tak rozeszły się migiem! :))