26paź2014

Funfetti Blondies

Komentarzy: 7

whitechocfunfetti3
 
whitechocfunfetti2
 
whitechocfunfetti1
 
Funfetti, czyli z posypkami. Tym razem gęste, zbite blondies pełne białej czekolady i połączone z waniliową masą serową. Jest bardzo słodko i bardzo sycąco (tylko ostrzegam tych, którzy wolą suche babki i gorzką czekoladę :) )

Na blaszkę ok. 20×20 cm
 
Ciasto:
100 g masła
1/2 szklanki brązowego cukru
1/4 szklanki białego cukru
1 jajo
1 szklanka mąki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki groszków z białej czekolady lub drobno posiekanej białej czekolady
1/4 szklanki kolorowych posypek + 1 łyżka, najlepiej podłużnych laseczek (lepiej trzymają kolor)

 
Masa serowa:
250 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/4 szklanki kolorowych posypek, takich, jak do ciasta

Masło topimy. Lekko przestudzone miksujemy z cukrami i wanilią. Dodajemy jajko i mąkę. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta. Wtedy dosypujemy czekoladę oraz posypki. Mieszamy chwilę łyżką. Ciasto nakładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Twaróg ucieramy z cukrem, jogurtem i wanilią. Dodajemy posypki i mieszamy łyżką. Masę wykładamy na ciasto. Widelcem lub nożem mieszamy delikatnie obie warstwy. Całość posypujemy 1 łyżką posypek.
 
Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut, aż masa twarogowa się zetnie. Kroimy po ostudzeniu.
Kategorie: Brownies i blondies
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.