19Lut2015

Krem Rafaello

Komentarzy: 44

rafaellokrem1
 
rafaellokrem2
 
rafaellokrem3
 
Na pewno wszyscy znacie Rafaello. Osobiście jedne z moich ulubionych pralin. Z czego najbardziej lubię oczywiście sam krem. W jednej kuleczce jest go maleńko, za to swój własny możecie zrobić w dowolnej ilości i wyjadać łyżeczką lub użyć jak każdego słodkiego smarowidła – do naleśników, ciasteczek, bułeczek, babeczek…

Na ok. 600 ml kremu
200 g wiórków kokosowych
100 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
100 g masła
4 łyżki Malibu
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku

Najpierw rozdrabniamy wiórki blenderem. Powinno to trwać około 2 minut, aż zrobią się lekko wilgotne i lepkie.
 
Masło, czekoladą i śmietankę podgrzewamy do rozpuszczenia, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Miksujemy z wiórkami.
 
Do masy dodajemy Malibu, przesiany cukier i mleko w proszku. Miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej masy. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Możemy ją regulować dodatkiem śmietanki lub mleka w proszku, ale należy pamiętać, że w dopiero po schłodzeniu krem nabierze odpowiedniej gęstości.
 
Krem odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej przechowywać go również w lodówce, a wyjąć dopiero pół godziny przed podaniem.

 
Przepis oparty na tym.
 

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.