Krem Rafaello
Komentarzy: 45
Na pewno wszyscy znacie Rafaello. Osobiście jedne z moich ulubionych pralin. Z czego najbardziej lubię oczywiście sam krem. W jednej kuleczce jest go maleńko, za to swój własny możecie zrobić w dowolnej ilości i wyjadać łyżeczką lub użyć jak każdego słodkiego smarowidła – do naleśników, ciasteczek, bułeczek, babeczek…
200 g wiórków kokosowych
100 g białej czekolady
1/3 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
100 g masła
4 łyżki Malibu
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
Masło, czekoladą i śmietankę podgrzewamy do rozpuszczenia, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Miksujemy z wiórkami.
Do masy dodajemy Malibu, przesiany cukier i mleko w proszku. Miksujemy jeszcze chwilę do uzyskania jednolitej masy. Powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Możemy ją regulować dodatkiem śmietanki lub mleka w proszku, ale należy pamiętać, że w dopiero po schłodzeniu krem nabierze odpowiedniej gęstości.
Krem odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej przechowywać go również w lodówce, a wyjąć dopiero pół godziny przed podaniem.
Przepis oparty na tym.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
przejrzałam wszystkie Twoje przepisy i jestem zachwycona! Tak bardzo trafiasz w moje smaki, jestem wieeeelką fanką oreo! Planuję zrobić ten krem do naleśników, i jak myślisz, cym mogę zastąpić malibu? :) Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy!!!
-
przejrzałam wszystkie Twoje przepisy i jestem zachwycona! Tak bardzo trafiasz w moje smaki, jestem wieeeelką fanką oreo! Planuję zrobić ten krem do naleśników, i jak myślisz, cym mogę zastąpić malibu? :) Pozdrawiam i czekam na kolejne przepisy!!!!
-
Czy krem ten nadaje się do przełożenia biszkoptu i zrobienia tortu rafarllo?
-
To coś dla mnie!*_*
Ale obawiam się, że nie zdążyłabym połączyć go z niczym innym, bo wyjadłabym cały prosto ze słoiczka ^^ -
Krem jest FANTASTYCZNY. Nie sądziłam, że z dość zwykłych produktów można wydobyć smak czegoś produkowanego na masową skalę. To już kolejny przepis z Twojej kolekcji, który wyszedł i w dodatku spełnił moje oczekiwania ♥
-
Ten krem musi być przepyszny!!! Powiem ci, że dzięki tobie pokochałam mleko w proszku i wszystko co jest z nim związane. :D
-
Bardzo podoba mi się ten przepis, czy można dodać ten krem do makaroników? Czy po prostu z nich “zjedzie” kiedy będą dłużej w temperaturze pokojowej ?
-
A czy można zastąpić czymś innym mleko w proszku? :)
-
Albo całkowicie je pominąć?
-
A mi wytrącił się tłuszcz z tej masy, ehh a myslalam, że wyjdzie..
-
Jak długo można przechowywać taki krem?
-
Heyy! :)
Mam pytanko czy można zrobić ten kremik bez masła ewentualnie zastąpić innym składnikiem?
Pozdrawiam -
Zastanawiam się czy jest możliwe użyć tego kremu jako nadzienie do rogalików. Czy nic się z nim nie stanie pod wpływem temperatury?
-
Matko Bosko! Przeciez toz to niebo w gębie! Ogólnie przepisy pierwsza klasa. Będę zaglądać i korzystać na pewno :)
-
robiłam ten krem wcześniej i był pyszny, teraz niestety wytrącił mi się tłuszcz i nie da się uratować… nie wiem czy to wina czekolady, wcześniej miałam chyba z lidla i było super teraz wawel…
-
Super, tego szukałam!!!
A mam pytanie bo chce zrobić ten krem do tortu, można go połaczyć z mascarpone jak już zastygnie? -
Chciałabym użyć tego kremu do przełożenia ciasta i do jego udekorowania. Czy wystarczy mi tylko ten krem czy powinnam go z czymś zmieszać np. jak było tu wspomniane z mascarpone?
-
Będę robić
-
Wyśmienity krem! Dziękuję.
-
Dziekuje za ten przepis uwielbuam Rafaello w najblizszym czasie wykorzystam Twoj przepis dzieki Małgorzata
-
Uwielbiam Rafaello dzieki bardzo
-
Super przepis. Super blog
-
Z pewnością wypróbuję ten przepis.
-
fantastyczny krem, wracam kolejny raz przy okazji Wielkanocy, wykorzystuję jako masę do mazurka na kruchym spodzie
-
Cudowny krem,polecam!
-
Wypróbowane i jest super! <3 tylko zrobił mi się taki gęsty że dodałam całą śmietankę.