Kruche ciasteczka z masą kokosową
Komentarzy: 1Jeden z tych biednych przepisów, które zapisuję na świstkach, których z kolei potem nie chce mi się wertować i które zazwyczaj giną w zapomnieniu. :c A temu się udało.
Kruche ciasteczka z masą, która właściwie wyszła i kokosowo-mleczna, i równie mocno miodowa. Słodka, ale za to z dodatkiem rumu, który trochę ten smak przełamuje. I do tego konfiturka. Mniam.
Ciasto:
150 g mąki
5 łyżek cukru pudru
100 g zimnego masła
1 żółtko
Masa:
100 g cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
100 g mleka w proszku
2 łyżki płynnego miodu (dałam 5, żeby masa dała się zagnieść)
2 łyżki oleju
+
dżem – najlepiej truskawkowy albo wiśniowy
Mąkę siekamy z cukrem, żółtkiem i pokrojonym na kawałki masłem. Szybko zagniatamy ciasto i wstawiamy je na pół godziny do lodówki.
Rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy ciasteczka. Pieczemy ok. 12 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Składniki na masę mieszamy i ugniatamy, aż powstanie coś o konsystencji ciasta, co da się rozwałkować. Robimy to podsypując cukrem pudrem. Wycinamy kształty tymi samymi foremkami, których używaliśmy przy kruchym cieście. W niektórych kokosowych gwiazdkach porobiłam dodatkowo otwory na konfiturę.
Kruche ciasteczka smarujemy cienko dżemem i przykrywamy warstwami kokosowymi.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
hello!,I like your writing very a lot! share we keep up a correspondence extra about your article on AOL? I require a specialist in this area to unravel my problem. May be that is you! Taking a look ahead to look you.
Skomentuj Samella Anuluj pisanie odpowiedzi