Lody owsiankowe
Komentarzy: 10
Nie tylko nietypowe w smaku, ale co więcej – bajecznie proste w przygotowaniu. Nie wymagają ani gotowania custardu z jajkami, ani posiadania maszynki do lodów. Podstawą są dwa składniki – śmietanka kremówka i mleko skondensowane. Do tego mikser i dwie miski. Kto by pomyślał, że tyle wystarczy, żeby w domu zrobić własne, kremowe lody. :D
Dla mnie smak owsianki to smak dzieciństwa. Ale są warunki. Musi być na mleku. Długo gotowana z mikroskopijną szczyptą soli. Raczej rzadka, żeby jak najwięcej było w niej tego właśnie owsianego mleka. Najlepiej bez niczego albo z samym cukrem. Taka do dziś smakuje mi najbardziej.
Lodów owsiankowych spróbowałam kiedyś w Warszawie. Wtedy postanowiłam, że odtworzę je w domu no i są. Smakują moją ukochaną owsianką, tylko w słodszej i bardziej kremowej wersji. Za to jeśli Wy macie ochotę na inny smak, zmieszajcie mleko skondensowane z innym składnikiem – białą czekoladą (to musi być cudne!), puree owocowym, orzechami, ciasteczkami…Ja czuję przed sobą nieograniczone możliwości w tej kwestii. :3
500 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
1 szklanka mleka
6 łyżek płatków owsianych
szczypta soli
Śmietankę ubijamy na sztywno. Mleko skondensowane mieszamy z owsianką, a następnie delikatnie łączymy z ubitą kremówką. Przelewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Po 3-4 godzinach będą zmrożone, ale jeszcze miękkie – możemy je jeść już wtedy. Jeśli zmrozimy je do końca, potem dobrze jest je wyjąć z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Znajoma dodaje jeszcze odrobinę jakiegoś alkoholu, chyba żeby nie zamarzały tak mocno, czy coś. Muszę przetestować obydwie wersje ;) Zapowiadają się niesamowicie interesująco ;)
-
Muszą być świetne, ale i tak żadne lody nie przebija tych o smaku mleka platkowego z Twojego przepisu. Płatkowe lody są mistrzostwem świata. <3
-
Ile ml w puszce mleka skondensowanego?
-
A to ciekawe! Zrobić trzeba koniecznie :)
-
Genialny pomysł na te lody !!!
-
Zrobiłam i wyszło mi ponad DWA litry :D Nie mam nic przeciwko bo są po prostu Boskie!