22mar2013

Mazurek orzechowo-mleczny

Komentarzy: 6

mazurekorzechowy2
 
mazurekorzechowy1

 
Słodko-słony, z masłem orzechowym i mlekiem w proszku. Jednak bardziej słodki (tak jak być powinno z mazurkiem!) – taki, jaki chcieliście. Chociaż korciło mnie, żeby zrobić powtórkę z eksperymentów pod szyldem cookies&cream. Ale to może już na prawdziwą Wielkanoc. :)

Na blaszkę o wymiarach ok. 20×20 cm
Ciasto:
125 g mąki
75 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Masa:
3/4 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
orzeszki ziemne do dekoracji (opcjonalnie)
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy żółtko, a następnie mąkę przesianą z solą. Ucieramy do uzyskania wilgotnych okruchów. Wtedy zagniatamy ciasto ręcznie.
 
Ciastem wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując niewysoki brzeg. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut, aż będzie jasnozłote. Po upieczeniu studzimy.
 
Masło orzechowe ucieramy z cukrem. Stopniowo dolewamy śmietankę. Na koniec dosypujemy mleko w proszku i miksujemy wszystko na gładką masę. Rozsmarowujemy ją na ostudzonym cieście i dekorujemy według uznania.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.