Mazurek orzechowo-mleczny
Komentarzy: 6
Słodko-słony, z masłem orzechowym i mlekiem w proszku. Jednak bardziej słodki (tak jak być powinno z mazurkiem!) – taki, jaki chcieliście. Chociaż korciło mnie, żeby zrobić powtórkę z eksperymentów pod szyldem cookies&cream. Ale to może już na prawdziwą Wielkanoc. :)
Ciasto:
125 g mąki
75 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
Masa:
3/4 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
orzeszki ziemne do dekoracji (opcjonalnie)
Ciastem wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia formując niewysoki brzeg. Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut, aż będzie jasnozłote. Po upieczeniu studzimy.
Masło orzechowe ucieramy z cukrem. Stopniowo dolewamy śmietankę. Na koniec dosypujemy mleko w proszku i miksujemy wszystko na gładką masę. Rozsmarowujemy ją na ostudzonym cieście i dekorujemy według uznania.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Mam takie pytanie, jakiego używasz mleka w proszku? Pełnego, czyli chyba “czerwonego” czy tego niebieskiego? Nigdy nie kupowałam mleka w proszku, a chyba czas zacząć :)
-
bardzo elegancki, dziękujemy za zdjęcie!
-
Mleko w proszku i masło orzechowe – ooo genialne <3
-
Musi być pyszny !
-
[…] tak być. Wystarczy trochę fantazji przy przygotowywaniu masy i mamy mamy smak kokosowo-mleczny, orzechowo-mleczny albo chałwowy. Pamiętajcie, że w formie mazurka można przygotować praktycznie wszystko, co w […]