Migdałowe księżyce
Komentarzy: 0Ciasteczka, które zawsze chciałam upiec. Zawsze wyglądały tak delikatnie, słodko… Dzisiaj się doczekały. :]
100 g mielonych migdałów
140 g miękkiego masła
100 g cukru
200 g mąki pszennej
1 białko
miąższ z laski wanilii (dałam ekstrakt z nasion)
2 łyżki cukru pudru do obtoczenia
Masło utrzeć z cukrem i połową miąższu wanilii na puszystą masę. Dodać białko i dalej ucierać. Wsypać mąkę, migdały i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z kawałków ciasta formować rogaliki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.
Resztę miąższu wanilii (dałam cukier wanilinowy) wymieszać z cukrem pudrem i obtaczać w nim jeszcze ciepłe ciasteczka.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)