22sty2010

Migdałowe księżyce

Komentarzy: 0

migdałowe księżyce


Ciasteczka, które zawsze chciałam upiec. Zawsze wyglądały tak delikatnie, słodko… Dzisiaj się doczekały. :]


migdałowe księżyce 2


100 g mielonych migdałów


140 g miękkiego masła


100 g cukru


200 g mąki pszennej


1 białko


miąższ z laski wanilii (dałam ekstrakt z nasion)


2 łyżki cukru pudru do obtoczenia


 


Masło utrzeć z cukrem i połową miąższu wanilii na puszystą masę. Dodać białko i dalej ucierać. Wsypać mąkę, migdały i zagnieść ciasto. Zawinąć w folię aluminiową i wstawić na godzinę do lodówki.


Po wyjęciu z kawałków ciasta formować rogaliki i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 180 stopniach.


Resztę miąższu wanilii (dałam cukier wanilinowy) wymieszać z cukrem pudrem i obtaczać w nim jeszcze ciepłe ciasteczka.


 

Kategorie: Ciasteczka
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.