05sie2010

Muffinki / Ciasto Milky Way – z batonikami

Komentarzy: 2

Milky way z batonikami


My, pokolenie lat 90 mamy kilka smaków, które pamięta chyba każdy. Gwiazdki Milky Way. Krem Milky Way. Krem Snickers. Lody w kształcie smerfa. O ile dla tej czwórki zabrakło miejsca na bezwzględnym rynku, o tyle wciąż mamy Milky Way’e.


Założę się, że znacie ciasto “Milky Way” z kremem z mleka w proszku i biszkoptem kakaowym. I ja je robiłam w epoce przedblogowej, ale – chociaż smaczne – to jednak nie było to. Potrzebowałam czegoś.. bardziej milky-wayowego(?).


I mam. Słodkie – taki urok tych batoników – więc mało cukrolubni mogą zmniejszyć jego ilość. Mleczne. No.. milkiłejowe! :) W sumie nie mam co rozpisywać się na ich temat, bo warto je przetestować na własnych kubkach smakowych.


Eksperyment eksperymentem, więc teraz czas na relację z moimi uwagami i wskazówkami. Ilości również eksperymentalne – na 6 muffinek.


Milky way z batonikami przepis


1 jajo


3 batoniki milky way, pokrojone


2/3 szklanki mąki


1/3 szklanki cukru ( lub mniej)


40 g masła + 2 łyżki


1/3 szklanki maślanki/kefiru


pół łyżeczki proszku do pieczenia


1/8 łyżeczki sody oczyszczonej


szczypta soli


Krem:


2 batoniki milky way, pokrojone


125 ml śmietanki 30%


łyżka masła


trochę ponad 1/2 szklanki mleka w proszku


4 łyżki cukru pudru


 


40 g masła ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy jajo i jeszcze chwilę ucieramy.


W międzyczasie w małym rondelku, najlepiej teflonowym umieszczamy batoniki i 2 łyżki masła. Na małym ogniu podgrzewamy, aż batoniki połączą się z masłem. Ups! Czyżby ulepek? Najlepszy dowód na to, ile cukru pakują w te slodycze. :)  Tak więc nie czekajcie aż ostygnie i stwardnieje (jak ja), tylko ciepłą, gęstą masę powoli łączcie z masą maślaną, ciągle miksując.


Teraz dodajemy mąkę z proszkiem i sodą, na zmianę z maślanką. Najlepiej skończyć na mące. Po każdym dodaniu miksujemy.


Ciasto nakładamy do papilotek i pieczemy ok 20 minut w 180 stopniach. Studzimy.


I czas na krem.


Śmietankę z masłem podgrzewamy. Do gorącej dodajemy batoniki i często mieszając, na bardzo małym ogniu roztapiamy. Wszysko musi ładnie się połączyć. Gorącą miksturę przelewamy do miski i dodajemy mleko w proszku. Miksujemy na gładką masę i odstawiamy na kilkanaście minut do zgęstnienia.


krem milky way


Po tym czasie wmiksowujemy cukier puder.


Rozsmarowujemy na muffinkach / cieście. Na czubek można położyć kawałki batoników. :)


 


I czas na reklamę.


Poprzednie słodkości znalazły rodziców, ale czekają już kolejne.


pudełko cupcake muffin


Pudełeczko cupcake na biżuterię i inne skarby – 18 zł.


kolczyki torciki z truskawkami


Kolczyki czekoladowe torciki z masą truskawkową i bitą śmietaną (patriotyczne przez przypadek!) na srebrnych biglach – 12 zł.


Jak poprzednio – mejl: verysugarfairy@gmail.com


Żegnamy reklamy!


 



Kategorie: Cupcakes / Muffinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • cukrowa wrozka pisze:
    2010/08/05 12:26:14
    To musi być pyszne! Bomba!
    A gwiazdki milki way'owe były pyszne, pięknie się roztapiały na języku:)
    2010/08/05 12:28:39
    o jeju, jak to pysznie wygląda! ślinka cieknie (;
    2010/08/05 12:32:04
    tak, tak, te cztery smakołyki pamiętam aż nad to (:
    a muffinki z batonami jeszcze nie piekłam, ale lubię wypieki z ich dodatkiem bo takie fajnie płynne są (:
    2010/08/05 12:41:38
    Niezmiennie jestem pod wrażeniem Twoich czarów :)
    2010/08/05 12:57:44
    Ja niestety za tymi batonikami nigdy nie przepadalam (zdecydowanie bardziej przemawia do mnie Mars lub Snickers) ale muffinki z ich dodatkiem chetnie bym zjadla. Wygladaja przepysznie.

    Swietne kolczyki :)

    2010/08/05 13:20:52
    Bardzo ciekawe połączenie :-) Ja mam ogromna fazę na muffinki i robię je ze wszystkim. Dziś będą z brzoskwinią i węgierkami. Pzdr
    2010/08/05 13:39:01
    Milki Wayowych gwiazdek i kremu snikers brakuje mi baaaardzo. Oj nawet bardzo bardzo:)
    A babeczki są poprostu urocze:)
    2010/08/05 14:17:41
    No rewelacja :) Koniecznie muszę spróbować, ale namawiać nie trzeba ;) Do dzisiejszej listy zakupów już dopisałam Milky Way :)
    2010/08/05 14:36:46
    o kurcze;D świetne są te muffiny;) a i dziękuje Ci Wróżko za przepis na sernik;) dam znac jak wyprobuje;) a Twoje kolczyki są urocze;))
    2010/08/05 14:39:05
    Wróżko, coś mi się wydaje, że Milky Way smakowałby mi lepiej w takim cieście niż w swojej oryginalnej postaci :)
    2010/08/05 14:39:26
    Jakie świwtne, muffinki, zaraz sobie wydrukuję przepis do zrobienia :)
    Gość: svteen, chello089078129143.chello.pl
    2010/08/05 14:50:50
    witam, jeśli robiłabym je w formie ciasta, to jaką blaszkę proponujesz?
    2010/08/05 15:08:43
    U mnie własnie w lodówce stoi Milky Way, ale właśnie ten z biszkoptami i kremem z mleka w proszku :) Wiesz, że mnie zainspirowałaś do stworzenia ciasta bardziej Milkiłajowego? Kiedyś robiłam babkę Milky Way i była rewelacyjna. Chyba połączę to wszystko Milky Wayowe … :)
    2010/08/05 15:29:42
    svteen – z podwójnej porcji i blaszka keksówka lub ok 20×20 cm, może troszkę większa. :)
    2010/08/05 16:36:26
    Mniam , świetne te muffinki!:))
    A Twoje wyroby – super!:)
    2010/08/05 17:47:55
    to pudełeczko jest magiczne, wiesz? :)
    2010/08/05 18:13:55
    Jejku, pamiętam te gwiazdki, i całą resztę, o której piszesz. Jakież to było pyszne! Szczególnie gwiazdki. Zupełnie nie rozumiem, dlaczego wycofali je ze sprzedaży…

    Za to muffinki bardzo, ale to bardzo apetyczne. Milky Way`a lubię do dziś, więc może warto spróbować. Gratuluję udanego eksperymentu! :)

    Swoją drogą – śliczne drobiazgi wychodzą z pod Twojej różdżki.

    Pozdrawiam!

    2010/08/05 18:32:14
    O matulu, pierwsze zdjęcie mnie kupiło! Jeśli smakują tak, jak wyglądają, to muszę wypróbować :)
    2010/08/05 19:56:47
    Śliczne zarówno babeczki jak i biżuteria :)
    2010/08/05 20:57:27
    jakie świetne i pomysłowe te Twoje słodkości:))
    2010/08/05 21:33:26
    Mniam :) Takie muffiny muszą być pyszne…

    Hmm… Pochwalę się jeszcze – to ja zostałam "mamą" poprzednich kolczyków. Leżą dumnie na biurku i cieszą oko :)

    2010/08/05 22:46:45
    Jakie fajne:))
    POmysl mi sie bardzo podoba, z mila checia zjadlabym taka babeczke;)
    2010/08/06 17:18:00
    Absolutnie Fan-ta-sty-czne! Kradnę przepis, bójcie się formy na muffinki!
    2010/08/06 21:06:10
    Milky Way – smak dzieciństwa ;) te muffiny muszą być niewyobrażalnie pyszne! i ten krem … zapisuję do ulubionych
    2010/08/06 21:08:21
    i śliczne cudeńka robisz. tą babeczkę aż chce się ugryźć :)
    2010/08/07 11:03:42
    a wiesz, że pokolenie '89 ma podobne wspomnienia smaków.. (((: pamiętam i gwiazdki i lody. ale pamiętam też gumy donald i turbo, były najpyszniejsze na świecie.

    do słodkich babeczek mam słabośc. do ich pieczenia. i bardzo mi się podoba to Twoje eksperymentowanie, spróbuję w swojej kuchni też.

    uściski.

    2010/08/08 18:12:53
    Gwiazdki Milky Way- ukochane, zniknęły, ale są! są! w Londynie naprzykład;)
    Ps: kremów nie znam, nie jadłam, choć nie raz widywałam:)
    2010/08/08 18:13:18
    a… lód Smerf- o ja cie! on był pyszny, jagodowy!:)
    Gość: Ewa, chello084010211121.chello.pl
    2010/08/15 12:32:28
    najpyszniejsze muffiny, najbardziej smakowały rodzince :) zamiast mleka w proszku dodałam waniliowego napoju w proszku do mleka ;)
    2010/08/15 13:14:18
    Miło to słyszeć, Ewo! :)
    A wiesz, że z tym napojem do dobry pomysł zastępczy? :) Nie pomyslałam o tym nigdy.
    Gość: mannaznieba1, 213.192.80.5*
    2011/12/09 12:47:20
    Wróżko! Wczoraj podczas pieczenia tych pyszności popsuł się piekarnik i muffinki się nie dopiekły… Ale krem wyszedł pyszniutki!

    Na szczęście zrobiłam jeszcze dwa inne rodzaje muffinków z Twoich przepisów, które wyszły bardzo dobrze :))

    Gość: Doomka, aakj140.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/02/27 19:52:57
    Chyba coś zepsułam (dodałam za szybko cukier puder) w kremie i był lejący, ale poratowałam się żelatyną =) Przepis cudo!
    Gość: M., dat134.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/04/07 20:40:14
    Mi też krem wyszedł lejący… A to już było drugie podejście… Więc Wróżko- chyba coś tu trzeba poprawić. :P
    Gość: AnnaK81, dynamic-78-8-77-221.ssp.dialog.net.pl
    2012/04/08 21:45:46
    Muffinki wyszły PYSZNE chociaż nie są łatwe w przygotowaniu…masa gorąca rozpuściła mi masło więc ponownie wszystko na ogniu grzałam i mieszałam … pomyliłam kolejnośc dodawania mąki i jajek…ale w efekcie wyszły puszyste…wilgotne…i tak nieziemsko smaczne. Co do kremu to nie dodałam cukru pudru bo same batony nadały mu wystarczającej słodyczy…krem nie był aż tak bardzo lejący ale nie był na tyle gęsty by jakoś nadać mu kształt. Dodam, że robiłam z dwóch porcji ciasto a krem z półtorej porcji. Polecam wyprobować te muffinki…ja zdecydowanie będę je piekła na zbliżającą się komunie bo są niepowtarzalne i takie oryginalne. DZIĘKUJĘ za przepis i pozdrawiam.
    Gość: dariiiiiiija, dea18.neoplus.adsl.tpnet.pl
    2012/05/14 16:18:12
    pyszne ciasto, polecam. właśnie wyciągnęłam je z piekarnika, są wilgotne, teraz tylko czas na kreem! ;))))
  • Marsu pisze:

    Zrobiłam dzisiaj i wyszły bardzo fajne, ale niestety część była zakalcowata :/ Może następnym razem wyjdą lepiej, na pewno to sprawdzę!
    Pozdrawiam <3