08sty2015

Muffinki Cookies and Cream

Komentarzy: 9

cookiesmuffins1
 
cookiesmuffins2
 
cookiesmuffins3
 
Cupcakes Cookies and cream były już dawno temu, więc przyszedł czas na lżejszą, bezkremową wersję muffinkową. Waniliowe babeczki z kawałkami Oreo i chrupiącą, ciasteczkową kruszonką zrobicie w niecałą godzinę. :)
 

Na 12 babeczek:
1 3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
16 pokruszonych ciasteczek Oreo
70 g masła lub margaryny
1 szklanka maślanki
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Kruszonka:
5 pokruszonych bardzo drobno ciasteczek Oreo
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru
2 łyżki masła

Na ciasto:
Masło roztapiamy i lekko przestudzone roztrzepujemy z jajkiem, wanilią i maślanką.
 
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Dodajemy masę jajeczną i mieszamy łyżką. Na koniec dosypujemy pokruszone ciasteczka i jeszcze chwilkę mieszamy.
 
Składniki kruszonki ucieramy mikserem do powstania wilgotnych okruszków. Możemy też połączyć składniki palcami.
 
Ciasto nakładamy do foremek. Na wierzch sypiemy łyżeczkę kruszonki. Babeczki pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 20-25 minut, do suchego patyczka.
 

Kategorie: Muffinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.