15Wrz2015

Muffinki jabłkowe z cynamonem i kruszonką

Komentarzy: 6

applemuffins2

applemuffins3
Dla tych, którym nie chce się robić szarlotki – tu też są jabłka, jest kruszonka i jest cynamon. Dzięki dodatkowi jabłek babeczki są bardzo miękkie, wilgotne.
 
Na 12 sztuk
Ciasto:
1 szklanka mąki
1/4 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 szklanki brązowego cukru
1 jajo
60 g masła
1 szklanka startych na tarce jabłek lub jabłek prażonych
 
Kruszonka:
1/4 szklanki mąki
1/3 szklanki brązowego cukru
szczypta cynamony
2 łyżki zimnego masła
 
Zaczynamy od kruszonki. Mąkę mieszamy z cukrem i cynamonem. Dodajemy pokrojone na małe kawałki masło. Rozrabiamy kruszonkę palcami lub za pomocą miksera (uwaga, żeby nie miksować za długo!).
 
Mąkę mieszamy z cynamonem, sodą i proszkiem do pieczenia.
 
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy jajo. Dospujemy stopniowo mieszankę mączną na przemian z jabłkami. Mieszamy do momentu powstania jednolitego ciasta.
 
Ciasto nakładamy do foremek i posypujemy każdą babeczkę kruszonką. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

Kategorie: Jabłka / Muffinki
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.