Muffinki z mlecznym ryżem
Komentarzy: 1
Dobrze wiadomo, e do muffinków można wrzucić praktycznie wszystko. Orzechy, owoce, cukierki, batoniki… A jak dolejemy coli, to i tak wyjdzie pysznie. To dlacego nie ryż? Nie, nie surowy oczywiście. Przepyszny ryż na mleku.
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
sól
jajo
75 g cukru
2 opakowania cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki esencji wailiowej
5 łyek oleju
200 g ryżu ugotowanego na mleku (ryż zalewamy mlekiem w ilości 2 razy większej, niż jest ryżu i gotujemy do wchłonięcia płynu)
50 g naturalnego jogurtu
+ cukier puder na lukier
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajko roztrzepujemy i mieszamy z cukrem i wanilią, oraz olejem, jogurtem i ryżem. Łączymy zawartości obu misek i mieszamy do połączenia składników.
Ciastem napełniamy papilotki i pieczemy muffinki ok. 15-20 minut. Po ostudzeniu można polukrować.
Przepis pochodzi z książki “Muffinki” wyd. Świat Książki. Zmodyfikowałam go – nie dodawałam mrożonych malin i zrezygnowałam z kremu twarożkowego na wierzchu.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)