12wrz2012

Mus jogurtowo-mleczny

Komentarzy: 24

mus jogurtowo mleczny


mus krem jogurtowo mleczny


Jak uzyskać smak jogurtowy? Dobre pytanie. Zawsze nad tym myślałam, wyjadając z paczki płatków zbożowych tylko te w polewie jogurtowej, albo jedząc cukierki z nadzieniem jogurtowym. Ale tak jakoś myślałam i myślałam tylko w teorii. Do czasu, kiedy z dala od domu w przypadkowym sklepie na dworcu kupiłam babeczki z kremem jogurtowym w polewie jogurtowej. Były tak dobre, że przy następnym pobycie w Warszawie poszłam specjalnie do tego samego sklepu po te same ciastka. I już w Gdańsku przeszłam do praktyki, wymyślając przepis na mus, który doskonale odwzorował nadzienie z babeczek. Wprawdzie u mnie w wydaniu bez dodatków, ale widzę go zarówno jako krem na biszkopcie, jak i nadzienie do tarty i tarteletek. Myślę też, że nie zaszkodziłoby mu dodanie stopionej białej czekolady albo musu owocowego. Jednym słowem, jestem z siebie zadowolona. :D


200 g jogurtu naturalnego
200 g mleka w proszku
120 g cukru
200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżeczki żelatyny

 


Jogurt miksujemy z cukrem i przesianym mlekiem. Stopniowo dolewamy śmietankę, ciągle ubijając.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach chłodnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia i mieszamy z łyżką kremu. Dolewamy do reszty kremu i porządnie mieszamy. Przelewamy do pucharków i odstawiamy do zastygnięcia.


 


Aaa, chciałabym też podziękować za wyróżnienia w Versatile Blog Award, ale myślę, że nie byłoby już sensu w każdym z nich przekazywać pałeczki dalej, bo wszyscy najbardziej przeze mnie cenieni zostali już nominowani przez kogoś innego. :)

Kategorie: Kremy i musy
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.