Mus jogurtowo-mleczny
Komentarzy: 24Jak uzyskać smak jogurtowy? Dobre pytanie. Zawsze nad tym myślałam, wyjadając z paczki płatków zbożowych tylko te w polewie jogurtowej, albo jedząc cukierki z nadzieniem jogurtowym. Ale tak jakoś myślałam i myślałam tylko w teorii. Do czasu, kiedy z dala od domu w przypadkowym sklepie na dworcu kupiłam babeczki z kremem jogurtowym w polewie jogurtowej. Były tak dobre, że przy następnym pobycie w Warszawie poszłam specjalnie do tego samego sklepu po te same ciastka. I już w Gdańsku przeszłam do praktyki, wymyślając przepis na mus, który doskonale odwzorował nadzienie z babeczek. Wprawdzie u mnie w wydaniu bez dodatków, ale widzę go zarówno jako krem na biszkopcie, jak i nadzienie do tarty i tarteletek. Myślę też, że nie zaszkodziłoby mu dodanie stopionej białej czekolady albo musu owocowego. Jednym słowem, jestem z siebie zadowolona. :D
200 g jogurtu naturalnego
200 g mleka w proszku
120 g cukru
200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
2 łyżeczki żelatyny
Jogurt miksujemy z cukrem i przesianym mlekiem. Stopniowo dolewamy śmietankę, ciągle ubijając.
Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach chłodnej wody. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy do rozpuszczenia i mieszamy z łyżką kremu. Dolewamy do reszty kremu i porządnie mieszamy. Przelewamy do pucharków i odstawiamy do zastygnięcia.
Aaa, chciałabym też podziękować za wyróżnienia w Versatile Blog Award, ale myślę, że nie byłoby już sensu w każdym z nich przekazywać pałeczki dalej, bo wszyscy najbardziej przeze mnie cenieni zostali już nominowani przez kogoś innego. :)
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Doskonały!
-
Piękne zdjęcia!
-
wygląda cudnie, muszę wypróbować przepis bo lubię takie smaki :)
-
Uroczy. Zaskakuje swoją delikatnością. Uwielbiam Twoje przepisy! Są świetne i mają w sobie coś więcej niż tylko opis, a jakiegoś rodzaju magię.
Pozdrawiam -
Śliczne zdjęcia Wrózko!
Delikatny,piękny deser. -
o fajniutki przepis:))))
-
lubie! :)
-
Ślicznie się prezentuje
-
Musi być pyszny, bo tak wygląda
-
myliłby się ktoś myśląc,że mus jogurtowy mało kaloryczny jest ;)
ale kiedyś z przepisu na pewno skorzystam – za pozwoleniem -
Dodaję przepis do ulubionych, brzmi pysznie i jest prościutki. Niedługo będę robić po raz pierwszy w życiu kruche babeczki, myślę że się nada ;) Pozdrowienia Wróżko! :)
-
Wróżko! Taki mus to mus! Śliczne zdjęcia.
Pozdrowienia:) -
jeju…. koniecznie będę musiała tego spróbować ! Wygląda apetycznie :)
-
też wyjadam zawsze tylko płatki w polewie jogurtowej:) a przepis koniecznie wypróbuję!
ściskam cieplutko;) -
hi!,I like your writing so so much! proportion we keep in touch extra about your article on AOL? I require an expert in this area to unravel my problem. May be that’s you! Looking forward to see you.
-
Witam,
czy z tego przepisu uzyskamy dużo musu? Chciałabym go użyć na standardową dużą blaszkę. -
Dzięki wielkie, lecę próbować! ; )
-
Mam pytanie ile to jest około porcji czyli szklanek?
-
będzie nadawał się jogurt grecki zamiast zwykłego naturalnego ?