04Wrz2012

Nocne brownies

Komentarzy: 13

overnight brownies


Najlepsze brownies to ciężkie, gliniaste brownies. Można wrzucić do nich duuużo masła, można piec minimalną ilość czasu, ale jest trik, który zwykłe brownies na bazie kakao potrafi zmienić w coś naprawdę fantastycznego. Niestety, nie ja ten trik odkryłam, a autorka książki, z której przepis pochodzi. Co trzeba zrobić? Przed pieczeniem schować ciasto do lodówki na noc. Na początku podeszłam do tego nieufnie, ale jak widać jakaś magia w tym jest, bo efekt był dużo lepszy, niż przy moich zwykłych brownies pieczonych bez zimnego leżakowania. No i tłuszczu też w nich nie ma w zatrważającej ilości. Jako, że dziś Międzynarodowy Dzień Czekolady, dzielę się z Wami tym odkryciem.


overnight brownies 2

1 szklanka mąki
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
75 g masła – żadnej margaryny

1/2 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1 jajko
2 białka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło topimy w rondelku. Łączymy z kakao i cukrem. Będzie gęste! Dodajemy jajko i białka, po czym mieszamy na gładką masę. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż otrzymamy jednolite ciasto. Nakładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach ok. 20×20 cm. Wstawiamy na noc lub po prostu na kilka godzin do lodówki.


30 minut przed pieczeniem wyjmujemy ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Wykałaczka wbita w ciasto powinna wychodzić z niego lekko oblepiona. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i voila.

Przepis z książki ‘Chewy gooey chrispy crunchy – melt in your mouth cookies’ Alice Medrich.

Kategorie: Brownies i blondies
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.