Nocne brownies
Komentarzy: 13
Najlepsze brownies to ciężkie, gliniaste brownies. Można wrzucić do nich duuużo masła, można piec minimalną ilość czasu, ale jest trik, który zwykłe brownies na bazie kakao potrafi zmienić w coś naprawdę fantastycznego. Niestety, nie ja ten trik odkryłam, a autorka książki, z której przepis pochodzi. Co trzeba zrobić? Przed pieczeniem schować ciasto do lodówki na noc. Na początku podeszłam do tego nieufnie, ale jak widać jakaś magia w tym jest, bo efekt był dużo lepszy, niż przy moich zwykłych brownies pieczonych bez zimnego leżakowania. No i tłuszczu też w nich nie ma w zatrważającej ilości. Jako, że dziś Międzynarodowy Dzień Czekolady, dzielę się z Wami tym odkryciem.
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
75 g masła – żadnej margaryny
1/2 szklanki kakao
1 szklanka cukru
1 jajko
2 białka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Masło topimy w rondelku. Łączymy z kakao i cukrem. Będzie gęste! Dodajemy jajko i białka, po czym mieszamy na gładką masę. Dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż otrzymamy jednolite ciasto. Nakładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach ok. 20×20 cm. Wstawiamy na noc lub po prostu na kilka godzin do lodówki.
30 minut przed pieczeniem wyjmujemy ciasto. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-18 minut. Wykałaczka wbita w ciasto powinna wychodzić z niego lekko oblepiona. Po wyjęciu z piekarnika studzimy i voila.
Przepis z książki ‘Chewy gooey chrispy crunchy – melt in your mouth cookies’ Alice Medrich.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Bez czekolady?. Wow.
Musze zrobić;) -
O i tak bez czekolady? Wow!
Pięknie wygląda. -
Aż wstyd się przyznać, że przerobiłam tyle wariantów brownies, a nigdy tego klasycznego. Muszę nadrobić. :)
-
Jeszcze nigdy nie robiłam brownies, chyba czas to nadrobić :)
Chciałabym Cię poinformować, że zostałaś przeze mnie nominowana to The Versatile Blogger Award. Po więcej informacji zapraszam tutaj: oliwkawczekoladzie.blogspot.com/2012/09/ja-tez-ja-tez-d.html
Pozdrawiam!Eilan
-
Witam, otrzymała Pani wyróżnienie w ramach akcji Versatile Blogger Award. Szczegóły na moim blogu: kuchennefantasmagorie.blogspot.com/
Pozdrawiam
Kasia
-
Napiszę krótko i bez zbędnych ozdobników:
RE WE LA CJA!!!!pomazałam jeszcze frostingiem. Coś na kształt jak tu:
http://www.wikihow.com/Make-Frosting -
Fantastic website. Lots of helpful information here. I am sending it to several friends ans also sharing in delicious. And of course, thanks in your sweat!
-
Genialny! Nic dodać, nic ująć!
-
Zaglądam na Twoją strone kiedy tylko mogę a zwłaszcza kiedy mam zły dzień. Kilka przepisów już wypiekłam :)) REWELACJA!! Dziękuję Ci. Twoje przepisy są inne niż wszystkie, własnie takie uwielbiam.Pozdrawiam.
-
Czy jak wstawię ciasto na 2 dni do lodówki, to będzie lepsze? Bo mam ogromną ochotę je upiec już dziś, a będzie ciastem powitalnym potrzebnym na poniedziałek.
-
jutro będzie pieczone:)