08lut2012

Oponki serowe

Komentarzy: 0

oponki serowe


Kilka osób pytało o oponki – to i są oponki. Delikatne, serowe pączki z dziurką. Na specjalne życzenie nie posypane cukrem pudrem, ale polukrowane. Pączki smażyłam kilka razy, ale jeśli chodzi o serowe to był debiut. Wybrałam zachwalany przepis i to był chyba dobry wybór. Właściwie nawet tak dużo roboty z nimi nie ma. W porównaniu z pączkami tradycyjnymi…Dla nielubiących wyrabiać ciasta drożdżowego idealne (czyt. dla mnie na przykład). Trochę dymu,  trochę podobno frytkami potem pachniałam, ale pączki pyszne. Ciepłe to już w ogóle.

500 g mąki
500 g twarogu
4 żółtka
100 g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
łyżeczka octu
kopiasta łyżeczka sody
250 ml kwaśnej śmietany
olej do smażenia + kieliszek spirytusu lub wódki

 


Ser mielimy lub przeciskamy przez praskę. Zagniatamy z resztą składników na gładkie, miękkie, elastyczne ciasto. Podsypując mąką, rozwałkowujemy je na grubość ok. 1,5 cm. Wycinamy dużą szklanką krążki, a w nich kieliszkiem mniejsze kółeczka. Jeśli chcemy mniejszej dziurki, możemy użyć np. nakrętki od butelki. Z resztek znowu zagniatamy kulę, rozwałkowujemy etc.


W międzyczasie do oleju w dużym garnku wlewamy alkohol i podgrzewamy całość. Olej ma odpowiednią temperaturę, jeśli kawałek surowego ciasta wrzucony do niego szybciutko wypływa na powierzchnię.


Na gorącym oleju smażymy pączki z obu stron na złoty kolor. Trzeba pilnować, bo smażą się dość szybko. Wyjmujemy i studzimy na ręczniku papierowym. Po ostudzeniu lukrujemy, albo posypujemy cukrem pudrem.

Kategorie: Nieprzepisowo
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.