26Sie2015

Owsiane ciasteczka z Oreo

Komentarzy: 11

oreooatcookies2
Powiedzmy, że obudził się we mnie pierwiastek studentki dietetyki i stąd wykorzystanie płatków owsianych. Płatki, jak wiadomo, są zdrowe i pełne wartości odżywczych, więc przyjmijmy, że ciasteczka z nimi są chociaż ciut zdrowsze (albo mniej niezdrowe), niż ciasteczka bez nich. :D Oprócz tego płatki nadają przyjemny smak i teksturę.
 
Na 1 blachę ciasteczek:
UWAGA – do odmierzania użyłam szklanki 200 ml
1 1/3 szklanki mąki
1 1/2 szklanki płatków owsianych
1 jajo
50 g masła
3/4 szklanki brązowego cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
8 pokruszonych ciasteczek oreo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru wanilinowego
 
Masło ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajo, a następnie mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia.
 
Do masy dodajemy płatki owsiane i miksujemy. Na sam koniec dodajemy Oreo i miksujemy chwilkę, żeby masa nie zrobiła się całkiem szara.

 
Łyżką nakładamy porcje ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (gdyby masa była za gęsta, można do niej dodać kilka łyżek mleka). Lekko je rozpłaszczamy. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Powinny leciutko się zezłocić.
 

Kategorie: Ciasteczka / Oreo
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Decorateacake pisze:

    muszę być pyszne, ale dla mnie osobiście trochę za dużo cukru :p ale już chyba tak mam, wszędzie dodaję go mniej, ale takimi ciasteczkami bym nie pogardziła :)

  • Natalie pisze:

    Geniusz! Oreo samych w sobie nie lubię, ale wszystko z ich dodatkiem jest obłędne ;)

  • anka pisze:

    Cukrowa, a nie pomyliłaś czegoś w ilości składników? Mam wrażenie, że jest stanowczo za mało “płynów” bo w sumie tylko masło i jajko i ostatnie co mogę powiedzieć o moim dough to że dało się go nakładać łyżką, to było klejenie, sklejanie i modlenie żeby się przy pieczeniu nie rozpadły ( nie rozpadły się :D) ale kurczę no, jak taka różnica w konsystencji? :(

    • Wpisałam wszystko dokładnie tak, jak robiłam. :( Drobne różnice mogą być w wielkości jaja, szklanki (moja ma 200 ml). Dopiszę adnotacje na ten temat. A smakowo jak wyszły?

      • anka pisze:

        Bardzo dobre, ale mocno twarde i mój mikser nie rozdrobnil ich idealnie, jak na Twoich zdjęciach wdac, ale to akurat ok bo lubię widzieć co jem ;) myślę że na przyszłość dałabym właśnie duuuze jajo albo maki/płatków mniej i zobaczymy, a zrobię na pewno bo są pyszne i maślane w smaku, w wersji zdrowej dorzucę nasion i suszonek owocowych jakichś i upieke parę dni przed docelowym zjedzeniem, bo one są chyba niczym pierniczki aganiok – po upieczeniu ciepłe i kruche, potem twarde, a z czasem miekna I stają się niesamowitym cudem smakowym ^^

  • Majana pisze:

    Pyszne ciacha wyczarowałaś! :)

  • missfly pisze:

    U mnie modyfikacja i zamiast oreo m&msy :) pyyyyycha!

  • ocia pisze:

    Co zrobić jeśli po wystygnięciu ciasteczka zrobiły się mocno twarde? Pomocy!