20Mar2018

Owsiane ciasto czekoladowe

Komentarzy: 4


 
Dowód na to, że nie wszystko, co z płatków owsianych musi być w pełni „fit”. :) W tym wilgotnym ciachu więcej znalazło się miejsce i dla masła, i dla cukru, i dla gorzkiej czekolady.
 
Na blachę ok. 20×20 cm
 
125 g płatków owsianych
100 g cukru trzcinowego
50 g cukru zwykłego
60 g miękkiego masła
1 jajo
100 g mąki
płaska łyżka kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g wiórków kokosowych
90 g czekolady gorzkiej, posiekanej drobno
 
Płatki zalewamy 200 ml wrzącej wody i odstawiamy na 10 minut. Miksujemy z cukrem, masłem i jajem. Następnie dodajemy mąkę, sodę, kakao, sól i wiórki kokosowe. Miksujemy jeszcze chwilę i przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
 
Wierzch posypujemy czekoladą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Kategorie: Brownies i blondies
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.