Owsiane ciasto czekoladowe
Komentarzy: 4
Dowód na to, że nie wszystko, co z płatków owsianych musi być w pełni “fit”. :) W tym wilgotnym ciachu więcej znalazło się miejsce i dla masła, i dla cukru, i dla gorzkiej czekolady.
Na blachę ok. 20×20 cm
125 g płatków owsianych
100 g cukru trzcinowego
50 g cukru zwykłego
60 g miękkiego masła
1 jajo
100 g mąki
płaska łyżka kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
50 g wiórków kokosowych
90 g czekolady gorzkiej, posiekanej drobno
Płatki zalewamy 200 ml wrzącej wody i odstawiamy na 10 minut. Miksujemy z cukrem, masłem i jajem. Następnie dodajemy mąkę, sodę, kakao, sól i wiórki kokosowe. Miksujemy jeszcze chwilę i przelewamy ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch posypujemy czekoladą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Pysznie wygląda to ciasto fit! Ja na święta za dużo słodyczy nie jadłam, więc czas nadrobić :)
-
Uwielbiam konsystencję płatków owsianych – przyjemnie się je gryzie :) Dobry przepis! Z pewnością spróbuję coś takiego upiec w swojej kuchni! :)
-
Fajniejsza, zdrowsza wersja tradycyjnego ciasta.
-
nie jadłam jeszcze ciasta z płatków owsianych. z pewnością je zrobię