18gru2013

Piernikowe serniko-brownies

Komentarzy: 10

gingerbreadbrownies1
 
gingerbreadbrownies2
 
gingerbreadbrownies3
 
Wprawdzie i tak w całym domu pachnie pierniczkami pieczonymi w naprawdę hurtowych ilościach (aż strach myśleć, ile lukrowania!), ale jak w tym przedświątecznym tygodniu mogłabym zrobić jakieś zupełnie nieświąteczne brownies? :D
Ciasto jest wilgotne i konkretne, z dodatkiem kakao, ale i z piernikową nutą. Więc w sumie taki czekoladowy, mokry piernik. Do tego klasyczna serowa warstwa, w której zatopione są kawałki pierniczków. Całość zajmuje akurat tyle czasu, żeby o 23.30 zacząć, a przed wpół do pierwszej mieć upieczone ciasto, posprzątaną kuchnię i kłaść się spać. <3

Na blaszkę 20x20cm
 
Ciasto:
2 jaja
100 g masła
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
łyżka miodu
1/4 łyżeczki sody
1 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
 
Masa serowa:
250 g twarożku śmietankowego lub sernikowego
1/2 szklanki cukru
1 jajo
1/4 szklanki śmietany 12 lub 18%
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2-3 pokrojone pierniczki (ja użyłam Katarzynek z Kopernika, ale domowe będą jeszcze lepsze :D)
Masło roztapiamy i porządnie mieszamy z kakao, cukrem i miodem. Dodajemy jaja, a następnie mąkę przesianą z sodą i przyprawą. Mieszamy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta.
 
Twaróg ucieramy z cukrem. Dodajemy jajo, śmietanę i wanilię. Miksujemy do połączenia składników.
 
Do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką ciasto i rozsmarowujemy je. Na nie wykładamy masę serową i widelcem staramy się lekko przemieszać warstwy. Wierzch posypujemy pierniczkami i lekko wciskamy je w masę.
 
Pieczemy ok. 25-30 minut w 165 stopniach.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.