Sernik różany
Komentarzy: 11
Od jak dawna pamiętam, w czasie, kiedy kwitną piękne, karminowe róże, mama robi konfiturę z ich płatków. Uciera ja z mnóstwem cukru w makutrze, aż z całej misy płatków zostaje odrobinka różowej pasty. Zamykamy ją w słoiczkach i w dowolnej porze przypomina zapachem lata. <3 Najczęściej trafia do rogalików albo pączków, ale od dość dawna miałam w planach użycie jej do sernika dekorowanego kandyzowanymi płatkami (to akurat moja robota), no i się udało.
Delikatny, aksamitny, pieczony z parą wodną sernik z warstwą różaną i waniliową. Jeśli nie macie konfitury z płatków róży, co jest raczej prawdopodobne, można spróbować zamienić ją na zwykłą różaną konfiturę lub wodę różaną.
Na spód:
200 g ciasteczek zbożowych
60 g masła
Masa serowa:
1 kg twarogu 3-krotnie zmielonego lub twarożku śmietankowego
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
3/4 szklanki cukru
4 jaja
1 łyżka ekstraktu waniliowego
4 kopiaste łyżki konfitury z płatków róży
kandyzowane płatki róż do dekoracji (opcjonalnie)
Ciasteczka kruszymy na pył i łączymy z roztopionym masłem. Masę wgniatamy w dno tortownicy 24 cm.
Twaróg ucieramy z cukrem, wanilią i śmietaną. Dodajemy kolejno jajka. Masę dzielimy na 2 części – jedną miksujemy z konfiturą i wylewamy ją na spód ciasteczkowy. Na niej delikatnie rozsmarowujemy pozostałą masę. Sernik pieczemy w temp. 170 stopni około godziny. Na dno piekarnika wstawiamy płaskie naczynie z gorącą wodą. Studzimy go przy uchylonych drzwiczkach, a następnie wstawiamy na kilka godzin do lodówki.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Sernik wyglada pysznie :)
-
Piękny różany serniczek Wróżko, delikatny i z pewnością bardzo dobry.,
Pozdrawiam. -
Witam i zapraszam do zabawy blogowej połączonej z nagrodą "LIebster BLog" dla Ciebie:)
-
To jest sernik dla mnie :-)
Pozdrawiam serdecznie!
Basia -
Witam!
Twój blog został wyróżniony przeze mnie w Liebster Blog.Więcej informacji na moim blogu:
http://piekielnakuchniaanety.blogspot.com/2012/11/wyroznienie-liebster-blog.html
Pozdrawiam :) -
Mmm prawie czuję ten zapach. Sernik z konfiturą różaną musi być pyszny. U mnie tylko babcia umiała ją robić :).
-
dziękujemy za dodanie kolejnego smakowitego zdjęcia!
-
już mi cieknie ślina :P
-
Mam coś takiego jak 'pasta z dzikiej róży' – jak myślisz, nada się toto do różanego sernika? Intensywnie różowe w kolorze i słodkie tak, że aż zęby bolą…
-
dziś wypróbuję! :)