19paź2011

Sernik z morelami i kruszonką

Komentarzy: 0

sernik z morelami i kruszonką


sernik z morelami i kruszonką 2


Konkretniej – z duuuużą ilością kruszonki. Więc jest i kruche ciasto z migdałową nutką, waniliowa masa serowa, słodkie morele i właśnie kruszonka w dwóch kolorach i smakach. I tym sposobem już jeden przepis z nowej książki odhaczony. :)

Ciasto:
150 g twarogu
6 łyżek mleka
6 łyżek oleju
1 jajo
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki mielonych migdałów
1 opakowanie cukru wanilinowego
szczypta soli
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
300 g mąki

1/2 słoiczka konfitury morelowej
Masa serowa:
300 g twarogu lub twarożku śmietankowego

200 g kwaśnej śmietany 12 lub 18%
3 jaja
2 łyżki mąki
1 łyżka ekstraktu waniliowego
morele z puszki, kompotu lub świeże w sezonie
Kruszonka:
250 g mąki
250 g cukru
200 g masła
1 łyżka kakao
1 łyżka amaretto (dałam cukier migdałowy i kapkę aromatu migdałowego)

 

Zaczynamy od ciasta: twaróg ucieramy, a następnie dodajemy po kolei wszystkie składniki, (oprócz konfitury morelowej). Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia dodajemy na końcu i po jej dodaniu zagniatamy ciasto. Blachę smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką, lub po prostu wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy nią ciasto, formując niewysoki brzeg. Nakłuwamy. Podpiekamy w 200 stopniach około 15 minut.


W tym czasie przygotowujemy masę serową. Twaróg mielimy (w przypadku śmietankowego nie ma tej potrzeby) i ucieramy z resztą składników. Smarujemy ciasto konfiturą. Na nią wykładamy masę serową.


Morele przekrajamy na połówki i układamy na masie serowej wypukłą stroną do góry. Świeże morele oczywiście wcześniej sparzamy i obieramy ze skórki.


I kruszonka: masło topimy. Mąkę i cukier mieszamy. Dodajemy do nich gorące masło oraz amaretto i szybko mieszamy do czasu powstania kruszonki. Do połowy dodajemy kakao. Na naszym cieście układamy paski z obu kruszonek.


Ciasto pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach. Zostawiamy do ostygnięcia.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.