Sernik z Oreo i mlekiem w proszku na zimno
Komentarzy: 6
Tak – właśnie ja, która serniki na zimno ignoruję od zarania dziejów, dla której sernik ma być “porządny” , to znaczy ciężki i konkretny – zrobiłąm sernik na zimno. Ale nie taki zwykły, bo z mlekiem w proszku. Jak się pewnie domyślacie, nadaje ono nie tylko mojego ukochanego, mlecznego smaku. Specyficzna jest konsystencja. Jaka? Na pewno jest to przeciwieństwo tradycyjnych, ciężkim serników. Jest też zupełnie inna od typowego lodówkowego z żelatyną. No więc.. jakby to ująć. To taka.. delikatniejsza wersja nadzienia z batonika Milky Way. Brzmi fajnie? To pomyślcie, że w masie jest mnóóóóóstwo ciasteczek! :)
Skąd pomysł? A no zrodził się dwa lata temu. Siedziałam sobie w kawiarence na drugim końcu świata, konsumując najsmaczniejszy (i najdroższy) kawałek sernika w swoim życiu. Przygnębiała mnie myśl, że chyba już nigdy więcej nie będzie dane mi go spróbować. Więc równocześnie intensywnie myślałam, jakby tu odtworzyć ten smak w domu. Mleko w proszku wyczułam błyskawicznie, ale nie wiedziałam, jakby wszystko złożyć w całość. Było kilka prób. Pierwsza, kiedy o Oreo w Polsce prawie nikt nie słyszał i druga – całkiem niedawno. Oba serniki wyszły cudowne, ale to wciąż nie było to. Aż niedawno dostałam przepis na sernik z mlekiem w proszku. I z kawą. Kawę oczywiście wyrzuciłam na rzecz Oreo, trochę pomodyfikowałam i jest – smak pełen wspomnień.
Jeśli boicie się salmonelli, to sparzcie jajka. :)
5 żółtek
1 jajo
450 g twarożku śmietankowego np. President
2 łyżki żelatyny
1/4 szklanki wody
100 g miękkiego masła
2 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki cukru
16 ciasteczek Oreo, pokruszonych
biszkopty/herbatniki na spód lub 200 g ciasteczek digestive i 4 łyżki masła
Tortownicę 24 cm natłuszczamy. Na spodzie układamy ciastka lub robimy spód ciasteczkowy – digestive przerabiamy na drobne okruchy i mieszamy ze stopionym masłem. Masę wciskamy w formę, formując niski brzeg.
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Podgrzewamy, aż się rozpuści, a następnie studzimy.
Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy żółtka i jajko. Do masy dodajemy twaróg i przesiane mleko w proszku. Miksujemy. Łączymy z żelatyną i Oreo, dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy i chowamy do lodówki na min. 2 godziny. Najlepszy jest na drugi dzień. :)

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
jeden najcudowniejszych serników jakie w życiu jadłam , o ile nie najlepszy <3
-
pyszne, przepyszne i jakie łatwe ;)
-
Ciasto boskie! Goście byli oczarowani smakiem i delikatnością sernika