10lut2013

Sernik z polewą toffi i orzeszkami

Komentarzy: 28

serniktoffi1
 
Czy robiliście kiedyś własne toffi? Z prawdziwego masła, śmietanki i cukru, które powolutku zmieniają barwę na złotą, coraz bardziej lepią się do łyżki i pachną tak, że ma się ochotę zapomnieć o cieście i opróżnić garnek? Jeśli nie – to dużo tracicie. :) W połączeniu z orzeszkami ziemnymi stworzyło idealną polewę dla prostego, delikatnego sernika. O mały włos sama nie miałabym okazji go spróbować. Był tak dobry, że po najeździe gości został maciupeńki kawałeczek. Kilku co bardziej dociekliwych koniecznie chciało przepis, więc to chyba najlepsza rekomendacja.

Na formę o średnicy 24cm
Na spód:
200 g ciasteczek zbożowych w czekoladzie
60 g masła
Masa serowa:
750 g twarogu śmietankowego
4 jaja
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 łyżki budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek, nie gotowy budyń)
1 łyżka ekstraktu waniliowego
Polewa toffi:
250 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1/2 szklanki brązowego cukru
100 g masła
150 g orzeszków ziemnych – ja miałam karmelizowane, ale mogą być też zwykłe solone
 
Ciastka kruszymy na drobne okruszki i mieszamy ze stopionym masłem. Wciskamy w dno lekko natłuszczonej tortownicy. Tortownicę od spodu i boków owijamy szczelnie folią aluminiową.
Twarożek ucieramy z mlekiem skondensowanym i dodajemy kolejno jajka. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy, dodajemy wanilię i całość krótko miksujemy. Masę nakładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch. Tortownicę wkładamy do większego naczynia lub głębokiej blachy z gorącą wodą. Woda powinna sięgać do wysokości ok. 3 cm naszej formy z sernikiem. Dzięki pieczeniu w takiej kąpieli będzie bardziej aksamitny i kremowy.  
Jeśli nie mamy większego naczynia, na spód piekarnika wstawiamy płaskie naczynie z gorącą wodą. W ten sposób zrobimy sernikowi łaźnię wodną. :) Pieczemy go około godziny i 15 minut w temperaturze 150 stopni. Po upieczeniu studzimy w piekarniku, a po wystudzeniu odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki.
 
Wszystkie składniki polewy, oprócz orzeszków, wkładamy do garnuszka z grubym dnem. Mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Mieszając dość często, trzymamy na ogniu ok. 15 minut, aż masa zacznie ciemnieć i gęstnieć. Powinna mieć konsystencję nie za gęstego kisielu. Mieszamy z orzeszkami i odstawiamy do przestudzenia. Polewamy wierzch sernika.
&nbsp

Przepis na sernik z notatkowego archiwum, a polewa i ogólna inspiracja tutaj.

Kategorie: Serniki / Wielkanoc
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.