03Kwi2013

Sernikobrownie z chałwą

Komentarzy: 10

halvabrownies1
 
halvabrownies2
 

To był kompromis pomiędzy sernikiem (który na Wielkanoc chciałam ja) a ciastem czekoladowym (które chcieli inni). Serniko-brownies w wersji trochę bardziej odświętnej, bo z chałwą. Więc jest i miękki, intensywnie kakaowy spód i kremowa masa serowa z dodatkiem chałwy. I nasza sprzeczność interesów wyszła na dobre.

Na blachę 25×25 cm:
3/4 kostki masła
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/4 szklanki mąki
2/3 szklanki kakao
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
4 jaja
 
Krem serowy:
700 g twarogu 3-krotnie mielonego lub twarogu śmietankowego
1/2 szklanki śmietany
1 jajo
1/3 szklanki cukru
300 g chałwy waniliowej
Masło roztapiamy. Dodajemy do niego całą resztę składników na ciasto i mieszamy drewnianą łychą. Będzie raczej gęste. Nakładamy je do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
 
Twaróg, jajko,śmietanę i cukier ucieramy. Do połowy masy dodajemy drobno pokruszoną chałwę i miksujemy do dokładnego połączenia się z resztą składników.
 
Na ciasto czekoladowe wykładamy łyżką naprzemiennie masę z chałwą i bez niej. Widelcem robimy esy-floresy i pieczemy ciasto w 180 stopniach ok. 35 minut.

 
halvabrownies3
 
[printfriendly]
 

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.