09sty2014

Sernikobrownies z karmelizowanymi jabłkami

Komentarzy: 8

applebrownies1
 
applebrownies2
 

3/4 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
3 łyżki kakao
2 jaja
100 g masła
1 łyżeczka sody
 
Masa serowa:
350 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego
1/2 szklanki cukru
1 jajo
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Jabłka:
2 jabłka
3 łyżki masła
1/2 szklanki brązowego cukru
Zaczynamy od jabłek. Obieramy je, kroimy w kosteczkę i wkładamy do rondelka z roztopionym masłem i cukrem. Podgrzewamy, aż jabłka zmiękną – około 10 minut. Co jakiś czas mieszamy.
 
W tym czasie masło na ciasto roztapiamy. Mieszamy z cukrem i jajkami.
 
Dodajemy mąkę przesianą z sodą i kakao. Mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta i nakładamy do blaszki.
 
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajo i miksujemy na jednolita masę. Wykładamy ją na ciasto i widelcem mieszamy obie warstwy. Na wierzchu rozkładamy jabłka, odcedzając je z nadmiaru wody.
 
Pieczemy ok. 25-30 minut w 165 stopniach. Studzimy w uchylonym piekarniku.
 
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.