09Wrz2012

Strudel z serem i morelami

Komentarzy: 5

strudel morelowy z serem 2


strudel morelowy z serem


Raczej rzadko widuję na blogach strudle. Może czasem tradycyjny Apfelstrudel. A szkoda, bo wbrew pozorom nie jest on wcale tak trudny do zrobienia, o czym sama przekonałam się już kiedyś. A wariantów nadzienia można wymyślać dziesiątki. No i zawsze miło podać coś innego, nawet jeśli ktoś Wam powie, że smakuje trochę jak pieczony naleśnik (podobno komplement!:o  ) Mając pod ręką świeże morele, zdecydowałam się na zrobienie wariantu serowo-owocowego.


Żeby nikt nie myślał, że rozciągania ciasta tak, aby dało się przez nie czytać list (u mnie jak zwykle widać jedynie wzorek na ściereczce.. :(  ), jest jakieś trudne i niemożliwe, zrobiłam zdjęcie tego właśnie kroku. :)


Ciasto strudlowe:


250 g mąki pszennej, najlepiej typ 500 lub 550


1 jajko o wadze ok. 50g


100 ml letniej wody


szczypta soli


20 g oleju


+ olej do zanurzenia ciasta i stopione masło do smarowania ciasta


Nadzienie:


600 g twarogu


100 g cukru


2 jaja


szczypta soli


1 łyżeczka ekstraktu waniliowego


ok. 6 moreli


+ cukier puder do posypania




Zagniatamy razem wszystkie składniki ciasta, aż będzie odchodzić od rąk. Kulkę wkładamy do miseczki i nalewamy tyle oleju, żeby przykryło ciasto. Myślę, że właśnie to zapewniło ciastu świetną elastyczność i rozciągliwość. I niech sobie w tym oleju odpoczywa min. 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, lekko osuszamy i oprószamy mąką. I najważniejszy moment – wałkowanie.


Wałkujemy na ściereczce posypanej mąką. Najlepiej jest zostawić na środku większą górkę ciasta, wałkując raczej boki. Potem ciasto rozciągamy na grzbietach dłoni – delikatnie! Ważne, żeby zdjąć wszelkie pierścionki i bransoletki. W końcu nie chcemy dziury w cieście. Gdyby jednak taka się zdarzyła, można ją załatać kawałkiem ciasta przyklejonym stopionym masłem.


strudel morelowy przygotowanie


W czasie, kiedy ciasto bierze kąpiel olejną, przygotowujemy nadzienie: twaróg ucieramy z cukrem, żółtkami i wanilią. Łączymy delikatnie łyżką z pianą ubitą z białek ze szczyptą soli.


Morele sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy najpierw na połówki, a potem na małe cząstki.


Ciasto smarujemy 1-2 łyżkami stopionego masła. Na cieście rozsmarowujemy masę serową, a na niej układamy morele. Pamiętajmy, żeby przy brzegach ciasta zostawić ok. 2 cm nieposmarowane. Ostrożnie zawijamy ciasto w roladę, pomagając sobie ściereczką, na której leży. Ze ściereczki zsuwamy na duuużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia – ja układam swojego strudla na skos. :) “Szew” ciasta powinien znaleźć się na dole. Końce zalepiamy, aby nasze nadzienie sobie nie wypływało.


strudel morelowy przygotowanie 2


Pieczemy ok. 45-50 minut w 180 stopniach. Ostudzony posypujemy cukrem pudrem.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.