21Sie2014

Tarta Oreo

Komentarzy: 36

oreopie1
 
oreopie2
 
oreopie3
 
Albo inaczej: tarta cookies and cream, bo już niektórzy posądzają mnie o kryptoreklamę. ;) Tylko spód nie do końca tartowy, bo z kruszonych ciasteczek (czyli prosty i błyskawiczny).
Bez pieczenia, bez zagniatania, bez martwienia się, czy kruche ciasto się nie zapadnie. Bez jajek, bez żelatyny, bez udziwnień. I nie zrażajcie się, jeśli nie przepadacie za Oreo – ja też raczej nie wyjadam ich prosto z opakowania, za to kocham w deserach. <3

Na blaszkę ok.20×20 cm lub okrągłą o średnicy 20-22 cm
 
Spód:
14 ciasteczek Oreo
50 g masła
 
Masa:
350 g twarogu śmietankowego lub sernikowego (im tłustszy, tym lepszy :D )
300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1/2 szklanki cukru pudru
6 ciasteczek Oreo
 
Wierzch:
2-3 ciasteczka Oreo
Ciasteczka na spód drobno kruszymy – wkładamy do foliowej torebki i rozgniatamy wałkiem albo tłuczkiem, lub używamy blendera. Mieszamy je z roztopionym masłem. Masę wgniatamy w dno formy.
 
Twaróg ucieramy z cukrem. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania puszystego, jednolitego kremu.
 
6 ciasteczek kruszymy (nie musi być bardzo drobno) i dodajemy do kremu. Mieszamy go i delikatnie rozsmarowujemy na spodzie ciasteczkowym.
 
Pozostałe ciasteczka również kruszymy i posypujemy nimi wierzch ciasta. Odstawiamy je do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.