Tarta Oreo
Komentarzy: 38
Albo inaczej: tarta cookies and cream, bo już niektórzy posądzają mnie o kryptoreklamę. ;) Tylko spód nie do końca tartowy, bo z kruszonych ciasteczek (czyli prosty i błyskawiczny).
Bez pieczenia, bez zagniatania, bez martwienia się, czy kruche ciasto się nie zapadnie. Bez jajek, bez żelatyny, bez udziwnień. I nie zrażajcie się, jeśli nie przepadacie za Oreo – ja też raczej nie wyjadam ich prosto z opakowania, za to kocham w deserach. <3
Spód:
14 ciasteczek Oreo
50 g masła
Masa:
350 g twarogu śmietankowego lub sernikowego (im tłustszy, tym lepszy :D )
300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
1/2 szklanki cukru pudru
6 ciasteczek Oreo
Wierzch:
2-3 ciasteczka Oreo
Twaróg ucieramy z cukrem. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania puszystego, jednolitego kremu.
6 ciasteczek kruszymy (nie musi być bardzo drobno) i dodajemy do kremu. Mieszamy go i delikatnie rozsmarowujemy na spodzie ciasteczkowym.
Pozostałe ciasteczka również kruszymy i posypujemy nimi wierzch ciasta. Odstawiamy je do lodówki na min. 2 godziny, a najlepiej na całą noc.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
mniam! no i po co ja tu wchodzę!? żeby mieć ślinotok? :) pycha! PIĘKNY BLOG!
-
oj… skusiłabym się :)
-
Mam dokładnie takie samo zdanie w temacie Oreo – solo raczej ich unikam, ale w deserach wcinam garściami :3
-
obłęd :)
-
zamiast ciastek oreo można użyć ciasteczka ‘Hit”, są większe..
Jeśli tak, to w jakiej porcji? -
Księżniczko Słodkości, jak zawsze u Ciebie pyszne pomysły!
Pozdrawiam :) -
Wspaniałe ciasta <3 Tego też chętnie sprubóję, uwielbiam Oreo w każdej postaci;))
-
Dlaczego odradzasz ciasteczek Hitów i ich już nie używasz?
-
Jest śliczna, taka elegancka w czerni i bieli :)
-
Tarta jest cudna! Ale nasuwa mi się następujące pytanie: czy zamiast twarogu śmietankowego, mogę użyć serka, takiego jak w kremie do tortu oreo? Uwielbiam smak tego tortu, ale jego przygotowanie zajmuje trochę czasu, natomiast ta tarta byłaby idealnym rozwiązaniem. Pozdrawiam:))
-
Na Twojego bloga trafiłam przypadkiem w zeszym tygodniu i się zakochałam <3 tutaj jest wszystko co uwielbiam! Mnóstwo niestandardowych przepisów, szczegolnie na słodkości z moim ulubionym masłem orzechwym i oreo. Niesamowicie podoba mi się także klimat Twojego bloga, przepiękne zdjęcia i ich oprawa :) no i te wszystkie patery, wstążeczki i kwiaty <33 wybacz te zachwyty (naprawde niewymuszone!), ale wszystko tutaj jest bliskie mojej estetyce i smakowi i musze to pochwalić ;) też troche piekę (ale w zaciszu domowym) i tym bardziej doceniam pasje z jaką widać Ty to robisz, ale też na pewno trud jaki wkładasz w każdy wpis i jego przygotowanie:) pozdrawiam! G.
-
A jak z blaszką 36x25x6, w jakich proporcjach? Czy takie wystarczą? ;)
-
Dziękuje za informacje, spróbuje ze składnikami x2 na moją blaszkę ;)
-
Hej, własnie włozyłam tartę do lodówyyy :) i czekam z niecierpliwością. Nasuwa mi się tylko jedno pytanie, czy ten ser się zsiądzie? bo boje sie ze bedzie lejący :(
-
Tak dalej
-
Wygląda smakowicie, już polecialam po ciasteczka. Nie mogę się doczekać kiedy zjem tę tarte! Wspaniały blog :)
-
Witam, czy można użyć serka mascarpone?
-
Mój mężczyzna oniemiał z wrażenia. Pyszna!!!
-
można użyć serka philadelphia ? jestem w anglii i nie dostane typowego sera twarogowego :(
-
zrobiłam, wygląda pięknie. ale rozwala sie przy nakładaniu na talerz…
-
Witam, mogłaby Pani podać przykład serka? To ma być taki np. Na sernik?
Pozdrawiam -
Dziękuję za przepis! Zrobiłam tą tartę i wyszła przepyszna! Mój ukochany był zachwycony. :)
-
Ja zamiast serka użylem mascarpone i wyszło ekstra. Polecam