30Lis2013

Tarta serowa z jabłkami i sosem butterscotch

Komentarzy: 4

tartajablkowa1
 
tartajablkowa6
 
tartajablkowa7
 
A może raczej tarta jabłkowa z serem? W każdym razie: delikatne ciasto francuskie, masa twarogowa i plasterki jabłek, które tuż przed zjedzeniem polewamy słodkim, gęstym sosem butterscotch – zdecydowanie prostszym i bardziej przyjaznym przy zmywaniu, niż standardowy karmel. Jak to zwykle z gotowym ciastem francuskim, przygotowanie tarty to kilkanaście minut. A potem pozostaje grzać się przy piekarniku, gotując w międzyczasie (i koniecznie podjadając) sos. <3  

Na tartę o średnicy 26-28 cm
 
arkusz ciasta francuskiego
450 g twarogu sernikowego, zwykłego twarogu lub twarożku śmietankowego
2/3 szklanki cukru
1 jajo
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki śmietany 12 lub 18%
ok. 2 średnie jabłka
 
Sos:
1/3 szklanki śmietanki kremówki
1 łyżka masła
1/2 szklanki brązowego cukru
Formę do tarty wykładamy ciastem, przycinając je odpowiednio.
 
Twaróg ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajko i śmietanę, a na koniec przesianą mąkę. Krótko miksujemy. Rozsmarowujemy ją na cieście.
 
Jabłka obieramy, ,kroimy na ćwiartki, wykrajamy gniazda nasienne. Kroimy je na plasterki grubości ok. 3 mm i układamy na tarcie.
 
Tartę pieczemy ok. 35 minut w 220 stopniach. Masa serowa powinna być ścięta, a brzegi ciasta zarumieniona. Studzimy, a w tym czasie zabieramy się za sos.
 
Wszystkie składniki podgrzewamy w rondelku, co jakiś czas mieszając, aż masa zacznie gęstnieć. Kiedy będzie miała konsystencję gęstej śmietany, zdejmujemy z ognia. Przelewamy do naczynka i studzimy. Najlepiej przechowywać go w lodówce.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.