12Mar2012

Tęcza w słoiku (cupcake w słoiczku)

Komentarzy: 7

rainbow cupcake in a jar


rainbow cupcake in a jar 3


Znowu tęcza. Zamknięta w słoiczku, idealna do podarowaniu komuś kochanemu.


Wpisałam w google “cupcake w słoiku” i co? Zero wyników. Wpiszcie “cupcake in a jar” i podziwiajcie. Możliwości zamykania babeczek w szkle jest mnóstwo – wszelkie smaki, wszelkie kolory, dowolny układ warstw. Krem w środku, krem na wierzchu… Ja zdecydowałam się na waniliową tęczę (taką udawaną,bo 4 kolory tylko.. ) i krem z twarożku.


 


Na około 8 słoiczków o pojemności 0,25 l
1 szklanka cukru
1 1/3 szklanki mąki
1 szklanka maślanki
1 jajo
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki masła + 1 łyżka do natłuszczania

1 łyżka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
barwniki spożywcze
i oczywiście słoiczki żaroodporne

Krem:
500 g twarożku śmietankowego lub twarogu 3-krotnie mielonego
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/2 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
 

Masło ucieramy z cukrem i wanilią. Dodajemy jajo. Mąkę przesiewamy z solą,sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy jajecznej na zmianę z maślanką. Na końcu ciasto dzielimy na części i do każdej dodajemy barwniki.


Słoiczki natłuszczamy miękkim masłem za pomocą pędzelka. Do każdego wrzucamy łyżką warstwy ciasta. Słoiczek powinien być wypełniony maksymalnie do 1/2 wysokości. Jeśli warstwy trochę się zleją – trudno. :) Napełnione słoiki wstawiamy do dużego żaroodpornego naczynia wypełnionego wodą do wysokości ok. 2 cm. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 35 minut. Najlepiej zrobić próbę patyczkową – patyczek wbity w ciasto powinien wychodzić suchy.


Serek ucieramy z cukrem i wanilią,a następnie ze śmietanką, do uzyskania puszystego kremu. Nakładamy go na ostudzone ciasto. Najwygodniej jest używać rękawa cukierniczego.


Zakręcamy i voila. 100% pewności, że kogoś mile zaskoczycie. ^^


rainbow cupcake in a jar 2

Kategorie: Cupcakes
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • wilwia pisze:

    Witam.Zaczne od tego,ze dopiero odkrylam Twojego bloga i jestem zachwycona.Mam pytanie-gdzie kupie takie sloiczki zaroodporne,bo pewnie te “zwykle”nie wytrzymaja takiej temp.?Pozdrawiam

    • cukrowa wrozka pisze:

      hej hej , dziękuję za miłe słowa :) Ja użyłam zwykłych – dały radę. Wyszłam z założenia, że skoro co roku wytrzymują pasteryzowanie przetworów, to i pieczenie przetrwają. :)

  • wilwia pisze:

    :)Dziekuje za odp.W takim razie tez tak zrobie.Pomysl na prezent superasny:)

  • kasia99p pisze:

    Świetny blog! Jestem początkującą kucharką, jednak przepis nie jest trudny więc myślę, że dam radę i sprawię przyjemność paru osobom :D.

  • […]   Kolejny dowód na to, że chyba nie ma wypieku, którego nie dałoby się zrobić w wersji cookies and cream. Tym razem krem serowo-smietankowy pełen ciasteczek Oreo trafił pomiędzy czekoladowe ciasteczka. I powstały Oreo whoopie pies. A powstały specjalnie na okazję wspólnego, wirtualnie oczywiście, pieczenia z autorką zaprzyjaźnionego bloga Tęcza w Słoiku. Chyba od początku, chcąc nie chcąc, byłyśmy na to skazane, bo nazwa Tęcza w Słoiku, jak zdradziła mi kiedyś Roksana, została zainspirowana moimi tęczowymi babeczkami. […]

  • Domi pisze:

    Extra pomysł!Niedługo mam urodziny i już wiem czym zaskocze gości.