02cze2013

Tort Dacquoise

Komentarzy: 7

dacquoise4
 
dacquoise1
 
Jeden z najbardziej znanych tortów z cukierni Sowa. Właściwie z doświadczenia wiem, że jakieś 90% osób uznaje go za swój ulubiony. Ja zawsze, jeśli miałam wybór, wybierałam mój ukochany truflowy. A teraz… czasem naprawdę mam problem z decyzją. Musiało minąć trochę czasu, zanim naprawdę doceniłam ten tort. Krucha, rozpływająca się w ustach beza z dodatkiem cukru trzcinowego i daktyli i lekki, śmietankowy krem z mascarpone, kajmakiem, orzechami no i oczywiście tak charakterystycznymi dla niego daktylami. Muszę przyznać, że w niczym nie ustępuje temu od Sowy. <3 Żałuję jedynie, że nie mogłam zrobić zdjęcia w przekroju...Może do jutra dotrwa jakiś kawałeczek. :c

Na tort o średnicy 23 cm: (zrobiłam nieco większy, stąd mój jest również nieco niższy)
Beza:
6 białek
300 g drobnego cukru kryształu
2 łyżki cukru trzcinowego
szczypta soli
8 drobno posiekanych suszonych daktyli
łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
 
Krem:
250 g mascarpone
300 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
150 g masy kajmakowej (może być własnego wyrobu)
łyżka cukru pudru
10 posiekanych suszonych daktyli
1/2 szklanki orzechów włoskich lub laskowych
kakao i cukier puder do posypania
Zaczynamy od bezy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
 
Na dużej blaszce (lub dwóch) układamy papier do pieczenia z narysowanymi okręgami o średnicy ok. 23 cm).
Białka ubijamy ze szczyptą soli. Kiedy piana będzie już biała i gęsta, stopniowo dodajemy oba rodzaje cukru. Ubijamy, aż uzyskamy gęstą, lśniącą pianę. Dodajemy ocet lub sok z cytryny, daktyle i mieszamy.
 
Pianę rozsmarowujemy na naszych okręgach i pieczemy najpierw 5 minut w 180 stopniach, a następnie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy jeszcze 90 minut. Beza może popękać, ale powinna być sucha i chrupka.
 
Wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawimy do ostygnięcia na kilka godzin, lub najlepiej na całą noc.
 
Mascarpone miksujemy z masą kajmakową. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając przesiany cukier. Za pomocą łyżki lub szpatułki delikatnie łączymy śmietankę z masą serową. Dodajemy daktyle, orzechy i mieszamy.
 
Kremem smarujemy jeden z blatów bezowych i przykrywamy go drugim blatem. Wierzch możemy posypać przez sitko kakao wymieszanym z cukrem pudrem.

 

dacquoise3
 
Przepis stąd.
 

Kategorie: Bezowe / Torty
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.