Vatrushki (Lenivy Vatrushki) – Festiwal Kuchni Rosyjskiej
Komentarzy: 0Słuchając mojego kochanego walca Souvenir Moskau (jestem zdana jedynie na swoje wykonanie, bo jestem chyba jedną z niewielu osób, które mają szczęście znać tę kompozycję :] )*, przypomniałam sobie o Festiwalu Kuchni Rosyjskiej. Po przejrzeniu wielu przepisów zdecydowałam się na vatrushki. Leniwe, bo nie tradycyjne na drożdżach, ale na proszku. I tak wyszły pyszne! Przepis tutaj.
3 szklanki mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
85 g masła
3 łyżeczki płynnego miodu
5 łyżek śmietany
+twaróg i cukier na nadzienie, można dodać jajko – jak lubicie
Co do wykonania, zrobiłam tak: masło stopilam i wymieszałam z resztą składników. Zagniotłam ciasto, z którego formowałam kulki (nie chciały wychodzić gładkie i równiutkie, ale co tam!), w których robiłam dołki. Do dołków nakładałam nadzienie ze zmielonego twarogu wymieszanego z cukrem. Piekłam ok. 25 minut w temp. 180 stopni do uzyskania złotobrązowej barwy.
Nie wiem, jak jest smacznego po rosyjsku. :(
*widziecie, ledwo co mam kilkanaście obejrzeń, a już przysłużyłam się społeczeństwu: ktoś do mnie pisze z wdzięcznością, że pomogłam mu zidentyfikować melodię, której tytułu szukał od bardzo dawna, a na wikipedii dodano ten utwór do listy utworów w pod hasłem Ivanovici. Jak oni to tak szybko znaleźli?
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)