13kw.2011

Wafelki z kremem kakaowym

Komentarzy: 0

wafelki z kremem kakaowym homemade wafers


wafelki z kremem kakaowym homemade wafers 2


Czyli kolejne “zrób to sam”. No bo o ile przyjemniej jest mieć Swojego Własnego Wafelka od zwykłego z taśmy, jednego z setek tysięcy? I smak też jest inny. Niepowtarzalny.


Przepis rodzinny Rabarbarry. Zazdroszczę tak smacznych wspomnień. :)


Opakowanie suchych wafli


1/4 szklanki wody


szklanka mleka w proszku


125 g masła


3/4 szklanki cukru


4 czubate łyżeczki kakao


 


Masło rozpuszczamy w garnuszku. Dolewamy wodę i dodajemy resztę składników. Mleko w proszku najlepiej wcześniej przesiewamy. Mieszamy, żeby pozbyć się wszelkich grudek. Zagotowujemy, mieszając i odstawiamy na chwilę do ostudzenia.


Masa nie jest bardzo gęsta, ale spokojnie można nią smarować wafle. Jak widać, moje wafelki miały 4 warstwy.


Dodatkowo przykrywamy wafle tacką, na której stawiamy coś ciężkiego, np książkę. A o po to, żeby nasze wafelki były równe jak stół. :) Po godzince możemy kroić. I zajadać.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.