10mar2016

Babeczki Rafaello

Komentarzy: 9

rafaellocupcakes2
 
rafaellocupcakes4
 
Czy da się nie lubić tych białych kuleczek? :D Babeczki inspirowane Rafaello musiały być kokosowe. Krem za to zrobiłam z dodatkiem białej czekolady i mleka w proszku – jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia, to najwyższa pora! Biegnijcie po Rafaello i nie zjedzcie po drodze wszystkich pralinek… :)
Na 12 babeczek:
1 jajko
250 g kwaśnej śmietany 12 lub 18%
200 g mąki
125 g cukru
50 g wiórków kokosowych
3 łyżki likieru Malibu (lub innego kokosowego) – opcjonalnie, ale polecam dodać
80 ml oleju
1/2 łyżeczki sody
1 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
 
Krem:
400 g twarożku śmietankowego lub twarogu sernikowego
3/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
3/4 szklanki cukru pudru
100 g białej czekolady
1/2 szklanki mleka w proszku
12 sztuk Rafaello
wiórki kokosowe do dekoracji
 

Mąkę przesiewamy z sodą i proszkiem do pieczenia. Mieszamy z wiórkami i cukrem.
Jajko roztrzepujemy z olejem i śmietaną.
Zawartość obu misek łączymy i mieszamy do połączenia się składników. Do ciasta dodajemy Malibu.
Ciastem napełniamy foremki do wysokości 3/4. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach. Studzimy najpierw w uchylonym piekarniku, a potem wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
 
Czekoladę roztapiamy na parze z łyżką śmietanki kremówki. Twarożek ucieramy z cukrem pudrem i mlekiem w proszku, a następnie stopniowo dodajemy przestudzoną czekoladę.
Do kremu dolewamy partiami śmietankę i miksujemy do uzyskania puszystego, zwartego kremu. Wyciskamy go na babeczki. Posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy Rafaello.
Kategorie: Cupcakes
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.