Babka z karmelizowanymi płatkami kukurydzianymi
Komentarzy: 10
Po babce cookies&cream przyszedł czas na kolejny eksperyment. Gdyby tak babka mogła smakować jak…płatki z mlekiem? Oczywiście trzeba by do niej dodać płatków i mleka. Zrobiłam więc karmelizowane płatki z niezawodnego przepisu Christiny Tossi i część mąki zastąpiłam mlekiem w proszku. Całość pokryta mlecznym lukrem i płatkami. Rezultat: ciasto smakujące jak ulubione śniadanie z dzieciństwa.
Płatki dzięki podpieczeniu nie gumowacieją, za to maślanka zapewnia babce długą wilgotność. No i nawet nie trzeba włączać miksera. :)
Karmelizowane płatki:
140 g płatków kukurydzianych (nie chcę robić reklamy, ale te w czerwonym opakowaniu mają swój unikalny smak i to ich zawsze używam)
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka w proszku
90 g masła
Ciasto:
1 i 3/4 szklanki mąki
1 szklanka mleka w proszku
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka maślanki lub kefiru
1/2 szklanki oleju
2 jaja
1 1/2 szklanki lekko pokruszonych karmelizowanych płatków
kilka kropli aromatu śmietankowego
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki mleka
Pieczemy ok. 35 minut w temperaturze 140 stopni. Wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia.
W tym czasie przygotowujemy babkę.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mąkę przesiewamy z mlekiem w proszku, proszkiem do pieczenia i solą.
Jajka roztrzepujemy z cukrem, maślanką, olejkiem śmietankowym i olejem. Dodajemy do mieszanki mącznej i wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia składników.
Dosypujemy pokruszone płatki i mieszamy. Masa będzie gęsta.
Ciasto nakładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy (chyba, że używamy silikonowej).
Pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jeśli za bardzo urośnie, możemy odciąć spód, żeby ładnie, równo stała.
Składniki lukru mieszamy i polewamy babkę. Posypujemy pozostałymi płatkami. Jeśli trochę ich nam zostanie, to tym lepiej – są pyszne do jedzenia na sucho. :)
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
uszanowanko, jesteś mistrzem tworzenia nowych ciast. <3
zrobię ją nawet w tym tygodniu ! -
Albo jestem ślepa, albo w przepisie na babkę rzeczywiście nie ma mleka w proszku :D Muszę zrobić na tę Wielkanoc!
-
Babka jak płatki kukurydziane? Aż z ciekawości muszę spróbować :)
-
gratki takiego adresu i pomyslu
-
Mniam :)
-
Zafascynowałaś mnie tym przepisem :)
-
Świetna jest Twoja babka!
-
Świetna jest Twoja babka!
-
[…] Źródło: tutaj […]