Babka cookies and cream
Komentarzy: 21Czyli babka o mleczno-śmietankowym aromacie, pełna ciasteczek Oreo. Na dodatek oblana miękką, słodką, mleczną polewą i obsypana dodatkową porcją ciastek. Mój autorski eksperyment, z którego jestem naprawdę dumna. W sumie byłam zdziwiona, że kiedy już wymyśliłam sobie smak swojej wymarzonej babki (a to było trudne zadanie!), nie mogłam znaleźć odpowiedniego przepisu. Jak to, nie ma ciasta cookies and cream, które nie byłoby sernikiem ani niczym z kremem?! Tak być nie mogło. Wzięłam swój stały przepis na niezawodną, wilgotną babkę maślankową, odjęłam jednego, dodałam drugiego i nawet wcale nie wyszło nic skomplikowanego. Wymieszać, upiec et voila!. Więc od dziś takie ciasto ma swoje miejsce w sieci. :)
1 i 3/4 szklanki mąki
8 pokruszonych drobno ciasteczek Oreo
1 szklanka mleka w proszku
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 jaja
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki oleju
1 szklanka cukru
1/2 łyżeczki aromatu śmietankowego
Polewa:
1 szklanka cukru pudru
1/2 szklanki mleka w proszku
ok. 3 łyżki mleka
ok. 4 pokruszone ciasteczka Oreo do dekoracji
Jajka roztrzepujemy z maślanką, olejkiem śmietankowym i olejem. Dodajemy do mieszanki mącznej i wszystko razem mieszamy łyżką do połączenia składników.
Ciasto nakładamy do natłuszczonej i obsypanej mąką formy (chyba, że używamy silikonowej).
Pieczemy ok. 50 minut, do suchego patyczka. Studzimy kilkanaście minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy z formy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Polewa – jak lukier. Mieszamy cukier puder z mlekiem w proszku i dodajemy tyle mleka, żeby uzyskać nie za gęstą, nie za rzadką polewę. Oblewamy nasze ciasto i posypujemy je pokruszonymi Oreo.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Pysznie się prezentuje! Idealna!
-
cudowna rozpusta :D
-
Bosssko <3 Może wypróbuję :D
-
Superowe !!! Babka wygląda fantastycznie :)
-
Superowe !!! Babka wygląda fantastycznie :) :P
-
mmmmm… wyglada pysznie:) Ten smak napewno niedlugo u mnie zagości pod postacią muffinek… małe maślane babeczki z oreo – to jest to :D
-
ależ megaśne! <3
Ty to masz łeb, kobito!
W tym roku wyjeżdżam na święta i wszystkie ciacha będą już gotowe i podane, także wyjątkowo nic nie szykuję, ale…tę babkę muszę, normalnie muszę wypróbować! :D dam znać, jak już zrobię :))) -
Zachwyciła mnie od pierwszej chwili!
-
piękna!Dziękujemy za zdjęcie :)
-
Pyszna babka. Taką polewę robiłam już wcześniej i jest rzeczywiście przepyszna http://daktylewczekoladzie.blogspot.com/2013/03/idealna-babka-drozdzowa-parzona-z.html
-
Cudowna babka ! :)
-
Droga Cukrowa, od jakiegoś czasu obserwuję blog i podziwiam :) mam pytanie odnośnie do polewy – czy rzeczywiście orientacyjna ilość mleka na te 1,5 szklanki suchych składników to 3 łyżki? wiem, że trzeba ostatecznie dodać tyle, aby konsystencja była tą pożądaną, ale od czegoś trzeba zacząć… więc chciałabym się upewnić. pozdrawiam serdecznie!
-
ojej, są urocze :)
-
Mi wyszedł zakalec. Nie wiem co zrobiłam źle…
-
zrobiłam! wyszła pięknie, u mnie 4 łyżki mleka na polewę ;) bardzo dziękuję za taką wielkanocną inspirację :)
-
[…] Recipe: Cookies and Cream Cake […]
-
[…] Po babce cookies&cream przyszedł czas na kolejny eksperyment. Gdyby tak babka mogła smakować jak…płatki z mlekiem? […]