16lis2011

Chocolate crinkles – popękane ciasteczka czekoladowe

Komentarzy: 6

chocolate crinkles popękane ciasteczka czekoladowe


Niby zwykłe czekoladowe, ale cała magia dzieje się już w piekarniku. Białe kulki rozpływają się i pękają. Mój Szanowny Tester brał dokładki, więc zakładam, że są naprawdę udane. Intensywne w smaku, lekko miękkie w środku, ze słodką, chrupiącą otoczką.


Na 2 blachy ciastek:
2 szklanki mąki
2 szklanki cukru (dałam nieco mniej)
1/4 kostki masła lub margaryny

120 g czekolady gorzkiej lub deserowej
4 jaja
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka ekstraktu waniliowego
szklanka cukru pudru do obtaczania

Masło topimy z czekoladą. Ucieramy z jajkami, cukrem, wanilią, solą, szklanką mąki i proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pozostałą szklankę mąki i miksujemy na gładkie ciasto. Będzie lepiące. Wstawiamy miskę na minimum 2 godziny do lodówki.


Po tym czasie posypujemy dłonie cukrem pudrem i toczymy z ciasta kuleczki o średnicy ok.2 cm. Obtaczamy je w pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 160 stopni około 15 minut, aż z wierzchu będą twardawe. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.

Kategorie: Ciasteczka / Z czekoladą
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Skomentuj Eloise Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

  • Eloise pisze:

    Magnificent site. Lots of useful information here. I am sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious. And of course, thank you for your sweat!

  • Ania :) pisze:

    Zrobiłam je mamie na prezent. Najpierw jak Cukrowa Wróżka przykazała (zmniejszyłam tylko ilość cukru). A potem poszło jak lawina… ciastka z kawą, wiórkami. Hitem okazała się także wersja z białej czekolady i mleka w proszku (dałam ok. 1/2 szklanki) obtaczane w kawie. Przy białych polecam użyć mniej margaryny i jeszcze mniej cukru.

  • cat pisze:

    Zrobiłam i tez dałam mniej cukru ale mimo to, wyszły bardzo słodkie. Po 2 godzinach zrobiły się bardzo twarde, nie wiem co mogłam zrobić źle ;( ale wyglądają pięknie ;). Świetny blog! Piękna szata graficzna ;)

    • Trudno mi powiedzieć, bo pierwszy raz ktoś zgłasza taki problem, a przepis jest generalnie popularny i na innych stronach :(
      A jak długo je piekłaś?
      No i dziękuję, chociaż pochwały to już się należą graficzce. :)

  • Hexa pisze:

    Niestety stanowczo za słodkie – jestem szalonym słodkożercą ale zrobiłam z 1 i pół szklanki cukru i po jednym ciastku miałam straszne mdłości:( na innej stronie znalazłam przepis z 1/2 szklanki cukru i 180gram czekolady i wtedy są znacznie smaczniejsze i nie twardnieją a z takiej dawki cukru niestety tak:(