Ciasteczka z syropem klonowym
Komentarzy: 3
Jakiś czas temu mieliśmy nawał wszystkiego, co klonowe. Syrop. Ciastka z nadzieniem, ciastka bez. Masło klonowe (mniam!). Czekoladki w kształcie listków. No tak – Kanada. I właśnie zajadając ciastka za X dolarów (lepiej nie przeliczać…) uznaliśmy, że można zrobić swoje. To są.
W samych ciasteczkach nie czuć tego syropu jakoś bardzo mocno – przynajmniej nie w mojej wersji z dodatkiem 5 łyżek. Ale lukier… bardzo słodki, ale bardzo klonowy. Więc otrzymujemy odpowiednio słodkie, delikatne ciasteczka. Tylko akuratniej (klonowej!) foremki zabrakło. :c
No i ciasteczka dedykuję pewnej pani S., która tak jak ja nie wiedziała, co zrobić z syropem. I mam nadzieję, że coś z nim zrobi! : *
2 1/2 szklanki mąki
1 jajo
5 łyżek syropu klonowego
1 kostka miękkiego masła/margaryny
1 szklanka cukru (może być brązowy)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
+ 1 szklanka cukru pudru
4-5 łyżek syropu klonowego
Masło ucieramy z cukrem. Dodajemy jajko, syrop klonowy i ucieramy ok. 3 minuty, aż wszystko ładnie się połączy.
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do masła, ucierając do powstania gładkiego ciasta. Pod koniec można zagnieść je ręcznie. Może zajść potrzeba dosypania mąki – ja dodałam chyba 1/2 szklanki, bo wydawało mi się za miękkie. Ciasto dzielimy na dwie części i każdą zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Niech sobie leżakuje godzinkę lub dłużej.
Po tym czasie wałkujemy, obficie podsypując mąką. Ciasteczka rosną, więc nie wykrawajmy zbyt grubych. :) Pieczemy na papierze do pieczenia w 180 stopniach na złoty kolor – ok. 12 minut.
A lukier – wiadomo. Ucieramy razem i przekładamy ciasteczka.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
hello!,I love your writing very so much! percentage we be in contact more about your post on AOL? I require a specialist in this area to resolve my problem. May be that’s you! Having a look ahead to look you.
-
Ten krem to po prostu cukier puder z syropem klonowym?
Skomentuj ewastanislawowna Anuluj pisanie odpowiedzi