Ciasto bananowe z kruszonką
Komentarzy: 16
Koszyk pełen truskawek kusił, żeby zrobić pierwsze w sezonie ciasto truskawkowe. Ale żadne ciasto nie zastąpi mi truskawek polanych jogurtem naturalnym i posypanych odrobiną cukru. <3 Były za to banany. A w moich zakładkach ciasto, które brzmiało zachęcająco i w komentarzach zbierało zachwyty. Bananowe ciasto, kruszonka, kolejne warstwa ciasta i kruszonka. Co prawda środkowa kruszonka wtopiła się chyba w otoczenie, ale może dzięki temu w środku jest wyczuwalna taka kruszonkowa słodycz. Chrupiący wierzch, wilgotne ciasto, no i tylko dwie miski do umycia…:D
100 g miękkiego masła
1 1/2 szklanki cukru
1 duże jajo
2 szklanki mąki
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 dojrzałe banany
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 szklanka mleka lub maślanki
Kruszonka:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
100 g masła
Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i solą, wanilią, jajko i mleko. Wszystko miksujemy do powstania jednolitego ciasta o konsystencji śmietany.
Mąkę mieszamy z cukrem, masło kroimy na kawałki i palcami łączymy z produktami sypkimi, aż do powstania kruszonki. Można też posłużyć się mikserem i ucierać wszystko razem do uformowania się okruszków.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy połowę ciasta bananowego i posypujemy połowę kruszonki. Na wierzch ostrożnie lejemy resztę ciasta i przysypujemy pozostałą kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
To ciasto chodzi już za mną od dłuższego czasu :)
Pięknie wygląda, piękne zdjęcia -
Podwójna kruszonka? Banany? Jestem kupiona. Trafia na liste ‘upiec jak najszybciej’!!!
-
A to musi być dobre! Z chęcią wypróbuje :) Pozdrawiam serdecznie!
-
Mniaaam, uwielbiam banany w takiej postaci. Ciasto nie jest ani za słodkie, po prostu cud!
-
Musiało być mega pyszne! :) Nawiasem mówiąc, śliczna filiżanka na drugim planie! :)
-
Cudne, cukierkowe fotki , a ciasto smaczne :)
-
Ahh Yummy!
-
Uwielbiam to ciasto! Robiłam je już ze 3 razy i za każdym razem wychodzi jeszcze smaczniejsze ;D
Pozdrawiam ;)
-
rzadko komentuje.. bo po co, bo mi się nie chcę…
ale, że przepis TAK rewelacyjny, a ciasto TAK pyszne, że muszę !Pyszności, polecam, zajrzę częściej !
-
Cześć czy mogłabyś zamieścić ten przepis ale na większą porcje np 2x z doświadczenia wiem ze dawania wszystkiego razy 2 nie kończy się sukcesem :)
-
Ciasto bardzo smaczne ;)
Zredukowałam tylko ilość cukru z 1,5 szklanki na 3/4 szklanki a tak jak dla mnie za słodkie ale to kwestia smaku ;) i zamiast wanilii dałam cynamon ;)
Przepis super !!! Polecam ;)