26lip2013

Ciasto francuskie z jagodami i budyniem

Komentarzy: 8

warkoczjagodowy1
 
warkoczjagodowy2
 

Tyle owoców, że nie wiadomo, za co się brać. Kilogramy gotują się w garnkach, żeby umilać potem zimowe dni. Na śniadania i kolacje zjadamy maliny i borówki polane jogurtem. A i tak tych owoców zostaje. No to co – do ciasta! Tym razem przepis absolutnie prosty – założę się, że większość składników macie już w domu, no, może oprócz ciasta francuskiego. Ale jeśli czegoś brakuje – Warto przejść się do sklepu, bo połączenie jagód z aksamitnym budyniem i chrupiącym ciastem wyszło cu-dow-ne. <3  

arkusz ciasta francuskiego
3/4 szklanki jagód (mogą być mrożone po rozmrożeniu, lub ze słoika)
250 ml mleka
1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego
+ kilka łyżek mleka do posmarowania warkocza i cukier do posypania, ja użyłam gruboziarnistego

Budyń gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu – tutaj wykorzystujemy mniejszą porcję, czyli rozrabiamy proszek i cukier w 1/2 szklanki mleka i mieszankę dodajemy do gotującej pozostałej 1/2. Gotujemy aż mocno zgęstnieje i studzimy.
 

Ciasto kładziemy krótszym bokiem do siebie i nacinamy równolegle do tego boku, tak jak widać to ładnie tu:
http://www.cukrowawrozka.pl/warkocz-francuski-z-serem-i-malinami/
Rozsmarowujemy na środku budyń, posypujemy jagodami. Zaplatamy warkocz, przeplatając paseczki ciasta i na końcach mocno dociskając brzegi.
 
Warkocz smarujemy lekko mlekiem, posypujemy cukrem i pieczemy ok. 20-25 minut w 210 stopniach.

 
warkoczjagodowy3

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.