Warkocz francuski z serem i malinami
Komentarzy: 19O ile do ciast z proszku raczej się nie przekonam, o tyle gotowe ciasto francuskie uważam za naprawdę dobry wynalazek, zwłaszcza, kiedy po raz pierwszy aż tak zaczęłam narzekać na brak czasu. Wprawdzie zazwyczaj kończy u nas w jakiejś wytrawnej tarcie albo owinięte wokół jabłek, kiedy trzeba wymyślić coś naprawdę szybkiego, ale ostatnio dla odmiany zrobiłam nieco inną wersję. Słodkie serowe nadzienie i domowy dżem malinowy, ukryte w całkiem ładnym warkoczu. Da się szybko, prosto, smacznie i ładnie? Da się. :)
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
350 g twarogu, może być sernikowy
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 jajko
1/2 słoiczka dżemu malinowego
łyżka mleka
2 łyżki cukru (najlepiej grubej rafinady)
Twaróg rozcieramy z cukrem,jajkiem i wanilią. Możemy go wcześniej zmielić, ale nie jest to konieczne. Ja użyłam śmietankowego, więc już go nie mieliłam.
Płat ciasta rozwijamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub mata silikonową. Dzielimy sobie wizualnie prostokąt ciasta na 3 części leżące pionowo obok siebie. Ostrym nożem robimy nacięcia w zewnętrznych częściach w odstępie ok 1,5 cm. Na środkowej części rozsmarowujemy masę serową, a na niej dżem.
Pamiętajmy, żeby zostawić trochę miejsca na zakończenia warkocza. No i możemy przystąpić do zaplatania. Naprzemiennie przekładamy pasma na drugą stronę, starając się w miarę szczelnie zakryć nadzienie.
Gotowy warkocz smarujemy mlekiem i posypujemy cukrem.
Pieczemy w temp. 210 stopni około 25 minut, aż warkocz ładnie się zezłoci.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Super pomysl! Prosto, a interesująco! A na pewno smacznie. :)
-
Piękny wypiek:) i całkiem nietrudny;) Pozdrawiam.
-
oj tak, zdecydowanie gotowe ciasto francuskie to dobry wynalazek :) warkocz wygląda super :)
-
Taak… Użycie twarogu trzykrotnie zmielonego, który mi się rozpływał na boki, to chyba nie był najlepszy pomysł… ale wygląda ładnie, pachnie ładnie, zobaczymy, co się z tego urodzi…
-
szybkie i eleganckie. naprawdę bomba
-
Przepyszne połączenie;)
-
Smacznie i bardzo ładnie wygląda. Ja też nie kupuję i nie uznaję ciast z paczki, w proszku.
Pozdrawiam CIę:) -
Świetne, na pewno zrobię
-
I wkoncu sie doczekalam na serek i upieklam :) Moje troszke wyszlo jak schody do nieba po zlozeniu :) alee co najwazniejsze to to,ze wyszlo PYYSZNE :) Dziekuje za pomysl i z checia znowu do Ciebie wroce po pomysl :) Pozdrawiam Agnieszka
-
[…] a wiśnie dodają orzeźwienia. Sposób składania ciasta podpatrzony u Cukrowej Wróżki: http://www.cukrowawrozka.pl/warkocz-francuski-z-serem-i-malinami/ […]
-
Robilam juz wiele ciast, ciasteczek, deserow ale to jest jedyne, ktore posmakowalo mojemu facetowi.:-D
-
[…] paski o szerokości ok. 1-2 cm – sposób przygotowania warkocza pokazałam szczegółowo tu – i na środek nakładamy nadzienie. Zaplatamy naprzemiennie paski (robimy to staranie, żeby […]
-
[…] nasze nadzienie. Zaplatamy naprzemiennie paski (szczegółowo pokazałam to tu), dociskamy ciasto na końcach. Wierzch warkocza smarujemy pędzelkiem odrobiną wody i posypujemy […]
-
WOW :) Dzięki! To jest genialny pomysł – pięknie wygląda a takie łatwe w wykonaniu :)
-
bardzo inspirujacy przepis