09maj2013

Ciasto francuskie z chałwą i karmelizowanymi migdałami

Komentarzy: 4

francuskiezchalwa1
 
francuskiezchalwa2
 
W delikatnych listkach ciasta francuskiego można zamknąć praktycznie wszystko. Wprawdzie zawsze będę miała sentyment do nadzienia serowego, ale czasem potrzeba trochę odmiany. Wymyśliłam sobie chałwę. Ale sama chałwa? Karmelizowane migdały brzmiały tak… wykwintnie i wydawały mi się dobrym towarzystwem dla chałwy. Żeby już tak elegancko było, zamiast drobnych ciastek uplotłam warkocz. Idealny sposób na przemienienie zwykłego, gotowego ciasta w coś niezwykłego.:)

1 arkusz ciasta francuskiego
150 g chałwy
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 szklanka płatków migdałowych (lub posiekanych migdałów)
60 g masła
3/4 szklanki cukru
Chałwę kruszymy lub kroimy na drobniejsze kawałki i miksujemy ze śmietanką na jednolitą, gęstą masę.
 
Masło z cukrem topimy w garnuszki. Dodajemy migdały i – mieszając co jakiś czas – czekamy, aż zaczną przybierać złoty kolor. Wtedy zdejmujemy je z ognia i rozsypujemy ja papierze do pieczenia, żeby się nie pozlepiały. Zostawiamy do ostudzenia, przynajmniej częściowego,a następnie mieszamy z masa chałwową (2 łyżki zostawiamy do posypania).
 
fracuskiezchalwaprzyg
 
Ciasto układamy na papierze do pieczenia, na dość dużej blaszce. Nacinamy je prostopadle do dłuższych boków, tworząc paski o szerokości ok. 1-2 cm – sposób przygotowania warkocza pokazałam szczegółowo tu – i na środek nakładamy nadzienie. Zaplatamy naprzemiennie paski (robimy to staranie, żeby nadzienie nie wypływało!), dociskamy ciasto na końcach i wierzch warkocza posypujemy migdałami. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.