Ciasto francuskie z chałwą i karmelizowanymi migdałami
Komentarzy: 4
W delikatnych listkach ciasta francuskiego można zamknąć praktycznie wszystko. Wprawdzie zawsze będę miała sentyment do nadzienia serowego, ale czasem potrzeba trochę odmiany. Wymyśliłam sobie chałwę. Ale sama chałwa? Karmelizowane migdały brzmiały tak… wykwintnie i wydawały mi się dobrym towarzystwem dla chałwy. Żeby już tak elegancko było, zamiast drobnych ciastek uplotłam warkocz. Idealny sposób na przemienienie zwykłego, gotowego ciasta w coś niezwykłego.:)
150 g chałwy
1/4 szklanki śmietanki kremówki 30 lub 36%
1 szklanka płatków migdałowych (lub posiekanych migdałów)
60 g masła
3/4 szklanki cukru
Masło z cukrem topimy w garnuszki. Dodajemy migdały i – mieszając co jakiś czas – czekamy, aż zaczną przybierać złoty kolor. Wtedy zdejmujemy je z ognia i rozsypujemy ja papierze do pieczenia, żeby się nie pozlepiały. Zostawiamy do ostudzenia, przynajmniej częściowego,a następnie mieszamy z masa chałwową (2 łyżki zostawiamy do posypania).
Ciasto układamy na papierze do pieczenia, na dość dużej blaszce. Nacinamy je prostopadle do dłuższych boków, tworząc paski o szerokości ok. 1-2 cm – sposób przygotowania warkocza pokazałam szczegółowo tu – i na środek nakładamy nadzienie. Zaplatamy naprzemiennie paski (robimy to staranie, żeby nadzienie nie wypływało!), dociskamy ciasto na końcach i wierzch warkocza posypujemy migdałami. Pieczemy ok. 30 minut w 200 stopniach.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Mniam, świetne to ciasto. Super pomysł, wygląda tak pysznie.
Pozdrowienia :) -
[…] też. Zastanawiałam się, czym by tu nadziać ciasto francuskie zalegające w lodówce. Ostatnio było naprawdę pyszne nadzienie, więc chciałam wymyślić coś równie ciekawego. A gdyby tak…cookie dough? Masa […]
-
Właśnie trafiłam na Twój przepis. Cudowny :) Kocham chałwę, ale nie wiem czy wpadłabym na to, żeby wsadzić ja do ciasta francuskiego :)
-
Robię to ciasto już chyba setny raz a nadal na wszystkich imprezach robi furorę. Jedyny problem, że jak się nie sklei dobrze, to lubi wypływać w czasie pieczenia ;)