Honey shortbread cookies – kruche ciasteczka z miodem, przekładane galaretką
Komentarzy: 2Tak naprawdę, to chciałam wypróbować te urocze galaretki – udało mi się kupić granatową i jaskrawo-różową. Pomieszałam i voila – piękny fiolet wyszedł.
A dla odmiany od zwykłego ciasta kruchego zrobiłam ciasto z dodatkiem miodu – nie jest mocno wyczuwalny, ale jednak. A samo ciasto bardzo przyjemne w wykonaniu – kilka składników, kilka minut ucierania, a potem bezproblemowe wycinanie. Zastanawiam się nad wykorzystaniem go do choinkowych witrażyków. :)
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/4 szklanki płynnego miodu
1 kostka miękkiego masła
szczypta soli
Masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Dodajemy miód, a potem w 3 partiach przesianą mąkę. Po każdym dorzuceniu składników miksujemy chwilę. Kiedy wszystko ładnie się połączy, zagniatamy ciasto rękoma, formujemy kulę, zawijamy ją w folię i chowamy na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie wałkujemy, podsypując mąką i wycinamy co tam chcemy. Pieczemy 20 minut w 150 stopniach, aż ciasteczka będą złotawe.
Ostudzone można przekładać tężejącą galaretką.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Witaj wróżko. Zrobiłam dziś te ciasteczka, wyszły przepyszne!! chciałam Ci wkleić fotkę, ale nie da się w Twoim formularzu:(