Kinder Country Cupcakes
Komentarzy: 1
Jeśli tak jak ja uwielbiacie Kinder Country, to te babeczki są dla Was. Czekoladowe, z mlecznym kremem, ziarnami zbóż i – oczywiście – batonikami.
Na 8 babeczek:
3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao kakao
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki maślanki
5 łyżkek oleju, najlepiej rzepakowego/słonecznikowego
1/2 łyżeczki sody
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
szczypta soli
Krem:
200 g twarożku śmietankowego
1/2 szklanki mleka w proszku
3/4 szklanki cukru pudru
1 szklanka śmietanki kremówki 30 lub 36%
Ganache:
50 g mlecznej czekolady
3 łyżki śmietanki kremówki
Do dekoracji:
2 łyżki zboża ekspandowanego (“dmuchanego”) -ja dałam niesłodzone, ale myślę, że jeszcze lepiej sprawdzą się płatki Kangus
2-3 batoniki Kinder Country
Mąkę mieszamy z kakao, solą, soda i cukrem. Dodajemy maślankę, wanilię i olej, po czym miksujemy lub energicznie mieszamy ok. 2 minuty do uzyskania gładkiego ciasta. Nakładamy je do papilotek do wysokości 2/3 foremki.
Babeczki pieczemy w 180 stopniach około 20-25 minut. Studzimy je w uchylonym piekarniku.
Twarożek ucieramy z cukrem pudrem i mlekiem w proszku. Stopniowo dolewamy schłodzoną śmietankę, cały czas miksując, aż do powstania jednolitego, zwartego kremu. Jeśli jest bardzo ciepło lub babeczki będziemy transportować, do kremu można dodać opakowanie śmietan-fixu.
Babeczki dekorujemy kremem i odstawiamy je do lodówki na 30 minut.
Czekoladę siekamy drobno i wrzucamy do miseczki. Śmietankę podgrzewamy (nie do zagotowania!) i gorącą zalewamy czekoladę. Mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką, do roztopienia czekolady. Polewę odstawiamy na ok. 5 minut, a następnie polewamy nią babeczki.
Na koniec posypujemy je zbożem i dekorujemy kawałkami Kinder Country. Gotowe!
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
super! zarąbista strona <3