Kruche ciasto z owocami i budyniową pianką
Komentarzy: 1
Kruche ciasto z dużą ilością delikatnej budyniowej pianki. Póki jeszcze jest mnóstwo świeżych owoców. A do tego ciasta pasują praktycznie wszystkie: wiśnie, maliny,jagody, morele, brzoskwinie..Moje było jeszcze z truskawkami. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć mrożonych lub tych z puszki.
Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
250 g zimnego masła lub margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 duże łyżki cukru pudru
Pianka:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru, ew. zwykłego kryształu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2 opakowania (jedno 40 g) budyniu śmietankowego lub waniliowego (chociaż myślę, że równie dobra wyszła by z malinowym )
1/2 szklanki oleju
+ około 500 g owoców – mrożonych nie rozmrażamy
cukier puder do posypania
Ciasto standardowo – zimne masło siekamy z pozostałymi składnikami i szybko zagniatamy. Możemy też użyć malaksera. Formujemy dwie kulki – jedną nieco większą od drugiej i wkładamy je do lodówki na minimum godzinkę, lub nawet na całą noc. Po zmrożeniu większą kulką tarkujemy na natłuszczoną i wysypaną lekko mąką (lub wyłożoną papierem do pieczenia) blachę. Przyklepujemy i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach. Studzimy.
Przygotowujemy piankę. Białka ubijamy i kiedy będą już sztywne, dosypujemy stopniowo cukier. Dodajemy przesiany budyń, miksujemy do rozpuszczenia i cały czas ucierając wlewamy cienką strużką olej i wanilię. Pianę rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie. Wciskamy w nią owoce. Na wierzch ścieramy resztę zmrożonego ciasta. Pieczemy jeszcze ok. 30-40 minut w 190 stopniach. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Przepis stąd.

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)