Muffiny z borówkami
Komentarzy: 35
Chyba trudno wyobrazić sobie jakąkolwiek amerykańską lub brytyjską cukiernię czy kawiarnię bez “blueberry muffins” w menu. Trudno się dziwić, bo miękkie babeczki pełne słodkich kuleczek to coś, czego naprawdę trudno nie lubić – i jeść, i robić – bo przygotowanie zajmuje kilkanaście minut. Dlatego kiedy o 11 wieczorem musiałam wymyślić, co by tu zrobić z wielką michą borówek, muffinki wydawały się najlepszym rozwiązaniem. No a słodkie śniadanie zawsze mile widziane <3
Wybrałam przepis z mojego sprawdzonego źródła, który obiecywał muffinki idealne: mocno wilgotne i delikatne (no ok, wszystkie przepisy to obiecują, komu wierzyć?!). I ponieważ się nie zawiodłam, z łapką na sercu mogę je Wam polecić. Oczywiście borówki można śmiało zastąpić jagodami lub innymi drobnymi owocami, np. porzeczkami.
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 jajo
1 1/4 szklanki kwaśnej śmietany 12 lub 18% albo maślanki
60 g masła
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 1/2 szklanki borówek lub jagód
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Mąkę przesiewamy z solą i proszkiem do pieczenia. Do miski dosypujemy borówki.
Jajko roztrzepujemy z cukrem. Dodajemy roztopione i przestudzone masło. Mieszamy ze śmietaną, aż wszystko się połączy.
Masę śmietanową dolewamy do mąki i mieszamy, aż składniki się połączą – niekoniecznie bardzo dokładnie – mogą zostać drobne grudki mąki. Zbyt długie mieszanie jest muffinkowym wrogiem. :)
Ciasto nakładamy do papilotek umieszczonych w formie. Pieczemy ok. 25-30 minut, aż babeczki będą zezłocone. Studzimy je kilka minut w uchylonym piekarniku, a następnie wyjmujemy i studzimy do końca. Lub zjadamy na ciepło. :)
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Muffinki i borówki to coś co lubię, więc połączenie jest idealne dla mojego podniebienia :)
-
jutro piekę:) a czy do muffinek jajka i śmietana ma być w temperaturze pokojowej czy mogą być prosto z lodówki?
-
a czy kilka mogę nadziać budyniem omijając borówki?
-
Właśnie upiekłam:) pyszności:) wyszło mi 8 muffinek ale pewnie dla tego,że za dużo ciasta włożyłam do foremek i muffiny bardzo urosły:) następnym razem dam trochę mniej ciasta tak do 3/4 foremki i będą zgrabniejsze:) zdjęcie wstawiłam na fejsa:) jeżeli chodzi o ciasto to fakt jest wilgotne i miękkie a przez śmietanę jest kleiste w środku…nie jest to ciasto z tych puszystych ale ja właśnie takie lubię,więc mi bardzo posmakowały:) czy Tobie też takie wyszły? bo jak wiadomo przepis ten sam ale inna ręka i już może być inne ciasto:)
-
Czy pieczesz muffinki w podwójnych papierowych papilotkach?
-
Cukrowa Wróżko, nie wiem ile już razy korzystałam z Twoich przepisów, nigdy się nie zawiodłam ;) Muffiny z borówkami wyszły pyszne, ciepłe najlepsze! Dziękuję <3
-
Przepis wydaje się bardzo prosty a muffiny pyszne. Już od samego czytania przepisu i oglądania zdjęć mam ochotę zrobić je w tym momencie. Mam tylko pytanie…Czy jeśli zamiast śmietany dodam maślanki, będzie jakaś duża różnica w smaku ? Co dodać aby były lepsze ?
-
Bardzo Ci dziękuję za ten przepis. Mój chłopak ma dziś urodziny i upiekłam mu do prezentu także Twoje muffinki. Zajadał aż mu się uszy trzęsły :)
-
Mufffinki wyszły pyszne, polecam przepis:)
-
Przepis super, wyrosły pięknie! Mają za to ogromną wadę… szybko znikają! :)
-
Wróżko piec z termoobiegiem czy bez ?
-
Prosty i szybki przepis :) Pachną pięknie a jeszcze lepiej smakują :)
-
Witam! W piecu muffinki. Zostało mi ciasto a skończyły borówki. Co dodać? mogą być orzechy albo np kokos?
-
Witam, jaka konsystencje powinno miec ciasto po wymieszaniu wszystkich składników? Mi wyszło bardzo gęste i kleiste.
-
Witam:) Właśnie robię muffiny tylko, że mam mrożone borówki czy nie będzie z tym problemu? Cała masa ogólnie jest fioletowa xD
-
Witam, czy zamiast śmietany można użyć jogurtu naturalnego?
-
Właśnie się pieką. Dodałam dodatkowo kakao.Myślę że będą dobre :)
-
Przepyszne! ;) jak dla mnie są idealne ;)
-
Witam serdecznie pnią Wróżkę. :)
Wychodzę z takim oto pytaniem: lepiej piec babeczki w silikonowych foremkach, czy raczej w papilotach?
Liczę na szybką odpowiedź, gdyż zamiarem mym jest przygotowanie tychrze babeczek z jagodami.
Pozdrawiam, Kundzia i jej wygłodniały lew Tenejski ;)