18Mar2014

Parfait z masłem orzechowym i czekoladą

Komentarzy: 11

pbparfait2
 
pbparfait3
 
Po brownie parfait wiedziałam, że to nie koniec warstwowych deserów. Pracy dużo mniej niż przy torcie, a możliwości kombinowania ze smakami i teksturami praktycznie nieograniczone. Tym razem powstało klasyczne połączenie masła orzechowego i czekolady. Kruche ciasteczka, gęsty sos, lekki krem i chrupiące orzeszki – łącznie 8 warstw przyjemności. :3

I warstwa:
8 ciasteczek Oreo
II warstwa:
2 łyżki masła orzechowego
60 g czekolady mlecznej lub deserowej
2 łyżki masła
III warstwa:
150 g twarogu sernikowego lub twarożku śmietankowego lub serka kremowego
1/2 szklanki kremówki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 duże łyżki masła orzechowego
IV warstwa:
1/2 szklanki orzeszków ziemnych w karmelu (zwykłe też dadzą mogą być, jeśli nie udało się kupić, a nie chce się nam samemu karmelizować :) )
Ciasteczka kruszymy.
Na II warstwę, masło orzechowe umieszczamy w garnuszku z resztą składników i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia i powstania jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia.
 
Twaróg ucieramy z cukrem pudrem, wanilią i masłem orzechowym. Stopniowo dolewamy śmietankę i miksujemy do uzyskania puszystego kremu. Najwygodniej będzie go wyciskać z rękawa cukierniczego.
 
Orzeszki siekamy, kilka możemy odłożyć do dekoracji.
 
Układamy warstwami: na spód trochę ciasteczek, na to łyżka sosu czekoladowego. Potem dość gruba warstwa kremu i na nią – szczypta orzeszków. Powtarzamy do zapełnienia naczynka. Najlepiej przechowywać w lodówce i wyjąć około pół godziny przed podaniem.
Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.