13Wrz2009

Sernik jagodowy z białą czekoladą

Komentarzy: 1

sernikowo


 


Cudowny przepis Krystyny9 z forum cincin. Z małymi modyfikacjami, a w oryginale, z cennymi wskazówkami:  http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28792&hl=sernik+jagodowe.


Na spód:


herbatniki, bądź inne ciasteczka w ilości wystarczającej do wyłożenia tortownicy o średnicy 20 cm


Na masę:


700 g sera śmietankowego, czyli np. Delfiko, lub Zielona Łąka (z biedronki)


400-500 ml jagód świeżych, lub – jak w modyfikacji – mały słoiczek jagód w syropie/dżemu


3 jajka


200 g białej czekolady


2 płaskie łyżki mąki


2 opakowania cukru wanilinowego


Polewa:


300 g śmietany 18%


2 płaskie łyżki cukru pudru


1,5 łyżki ekstraktu waniliowego /  łyżeczka cukru wanilinowego


 


Zmiksować jagody. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając 2 łyżki wody. Do jagód dodać ser, jaja, mąkę i cukier wanilinowy. Krótko zmiksować. Dodać rozpuszczoną czekoladą w 3 partiach, po każdym dodaniu miksując. Masa ma być rzadka!


Na dnie piekarnika ustawić żaroodporne naczynie z wodą i nastawić temperaturę na 160 stopni. Do szczelnej, lub uszczelnionej folią aluminiową tortownicy wlać masę. Piec godzinę. W międzyczasie przygotować polewę, czyli zmieszać wszystkie jej składniki. Rozsmarować na serniku i piec go jeszcze 15 minut w 180 stopniach.


Po wyjęciu i ostudzeniu sernika wstawiamy go do lodówki na minimum 6 godzin. Dopiero wtedy ujawnia się jego kremowa konsystencja.


Polecamy!

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

  • Erminia pisze:

    Someone essentially assist to make severely posts I’d state. This is the very first time I frequented your web page and up to now? I amazed with the analysis you made to create this actual publish incredible. Fantastic task!