Sernik z jabłkami i cynamonem
Komentarzy: 5
Nie ma jesieni bez ciast z jabłkami! Kiedy kończą się ostatnie maliny i borówki, to właśnie jabłka, wraz z gruszkami i śliwkami, najczęściej trafiają do wypieków. Jeśli macie ochotę na coś innego, niż tradycyjna szarlotka, możecie zaszaleć i zrobić jabłkowo-cynamonowy sernik na ciasteczkowym spodzie. Prosty do zrobienia (i nie opadający!), niezwykle kremowy dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i przełożony delikatnymi, słodkimi owocami. No ale właśnie – jabłka jabłkom nierówne. Jaka odmiana będzie najlepsza do ciasta? O tym i innych ciekawostkach przeczytacie tutaj.
Jak już wspominałam, sernik uzyskuje odpowiednią, aksamitną konsystencję dzięki temu, że siedzi sobie w „saunie”. Jeśli nie macie naczynia lub blachy, do której moglibyście wstawić tortownicę, możecie poradzić sobie w inny sposób. Mniejsze naczynie z wodą należy wówczas ustawić na najniższej półce piekarnika.
Składniki na tortownicę 24 cm
Spód:
250 g ciasteczek zbożowych
50 g masła
Masa serowa:
700 g twarogu śmietankowego lub sernikowego
4 jaja
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki
1 szklanka śmietany (zwykłej, kwaśnej, 12 lub 18%)
1 łyżeczka cukru waniliowego
Jabłka:
2 duże jabłka
4 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
½ szklanki cukru trzcinowego
6 łyżek mąki
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki stopionego masła
Aby przygotować spód, ciasteczka drobno kruszymy. Mieszamy z roztopionym masłem i wgniatamy w dno formy. Odstawiamy.
Przygotowujemy jabłka: obieramy je i kroimy w drobną kostkę. Mieszamy z cukrem i cynamonem.
Następnie przygotowujemy kruszonkę – wszystkie jej składniki mieszamy do uzyskania wilgotnych okruszków.
Na masę serową miksujemy twaróg z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy jajka, a na sam koniec mąkę i śmietanę. Miksujemy tylko do połączenia się składników.
Na spodzie układamy 1/3 jabłek i posypujemy 1/3 kruszonki. Zalewamy połowę masy serowej. Znowu układamy 1/3 jabłek, 1/3 kruszonki i na nie wylewamy drugą połowę masy. Na wierzchu układamy pozostałe jabłka i posypujemy resztą kruszonki.
Tortownicę owijamy od spodu i boków folią aluminiową. Wstawiamy ją do większego naczynia lub głębokiej blachy wypełnionej wodą do wysokości ok. 2 cm. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Pieczemy ok. 1,5 godziny i zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku do wystygnięcia. Ostudzony wstawiamy do lodówki.
Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)
-
Zrobilam. W smaku pyszny ale trochę surowy:( Chyba sprobuje go dosuszyć jeszcze w piekarniku bo nadal jest taka paćka:( Jak myślisz gdzie tkwi problem, co mogło mi pójść nie tak?
-
A jakie jabłuszka najbardziej polecasz do tego jabłecznika, żeby był najsmaczniejszy?
-
Uwielbiam ciasta z jabłkami i sernik. A to połączenie to bomba smakowa! Smakuje wybornie!