02gru2012

Sernik z pierniczkami

Komentarzy: 44

Święta zbliżają się coraz większymi krokami, ciasto na piernik zagniecione, nawet śniegu już trochę było, więc najwyższy czas na trochę przepisów w bardziej Bożonarodzeniowych klimatach. Przygotowuję mały zbiór swoich propozycji na Święta, więc lada chwila powinien pojawić się odpowiedni banner, pod którym go znajdziecie. :)

Zostałam postawiona przed faktem (“kupiłam ser, może zrobisz sernik?”), więc znowu sernik. Tym razem na lekko cynamonowym spodzie, z dodatkiem pierniczków w czekoladzie i oblany polewą czekoladową.

Pewnie zwróciliście też uwagę na nowy wygląd. Mam nadzieję, że się Wam podoba, starałyśmy się, żeby był jak najbardziej “Wróżkowy’, a jednocześnie bardziej estetyczny i wygodny niż moje poprzednie wyczyny, na które czasem było trochę narzekań. :) Wszelkie uwagi jak zawsze mile widziane. Rzadko się teraz zdarza, żeby ktoś robił coś bezinteresownie, a tu takiej mi – zupełnemu beztalenciu informatyczno-graficznemu spadła z nieba utalentowana, przemiła osoba, której dziełem jest lay-out.

Na spód:
200 g ciasteczek zbożowych
60 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Na masę serową:
800 g twarogu 3-krotnie zmielonego
3/4 szklanki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jaja
kilkanaście pierniczków nadziewanych w czekoladzie
Na polewę:
150 g gorzkiej czekolady
łyżka mleka
łyżeczka masła
Ciasteczka kruszymy na drobne okruchy. Łączymy z cynamonem, a następnie ze stopionym masłem i masę wgniatamy w dno tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawiamy do lodówki.
Ser ucieramy ze wszystkimi składnikami oprócz jajek. Kiedy masa będzie już jednolita, kolejno dodajemy jaja, po dodaniu każdego miksując króciutko.
Połowę masy nakładamy do tortownicy. Przykrywamy ją pierniczkami, i rozsmarowujemy pozostałą połowę.
Pieczemy w 160 stopniach ok. godziny i 15 minut. Ja dodatkowo wstawiłam na dno piekarnika naczynie z gorącą wodą, dzięki czemu sernik jest delikatniejszy.
Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a potem możemy go wstawić na kilka godzin do lodówki.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem. Jeszcze ciepłą oblewamy sernik.

Przepis znaleziony tutaj.

Przerywnik

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.