Sernik z pierniczkami

komentarzy 32
data: 2 grudnia 2012

Święta zbliżają się coraz większymi krokami, ciasto na piernik zagniecione, nawet śniegu już trochę było, więc najwyższy czas na trochę przepisów w bardziej Bożonarodzeniowych klimatach. Przygotowuję mały zbiór swoich propozycji na Święta, więc lada chwila powinien pojawić się odpowiedni banner, pod którym go znajdziecie. :)

Zostałam postawiona przed faktem („kupiłam ser, może zrobisz sernik?”), więc znowu sernik. Tym razem na lekko cynamonowym spodzie, z dodatkiem pierniczków w czekoladzie i oblany polewą czekoladową.

Pewnie zwróciliście też uwagę na nowy wygląd. Mam nadzieję, że się Wam podoba, starałyśmy się, żeby był jak najbardziej „Wróżkowy’, a jednocześnie bardziej estetyczny i wygodny niż moje poprzednie wyczyny, na które czasem było trochę narzekań. :) Wszelkie uwagi jak zawsze mile widziane. Rzadko się teraz zdarza, żeby ktoś robił coś bezinteresownie, a tu takiej mi – zupełnemu beztalenciu informatyczno-graficznemu spadła z nieba utalentowana, przemiła osoba, której dziełem jest lay-out.

Na spód:
200 g ciasteczek zbożowych
60 g masła
1/2 łyżeczki cynamonu
Na masę serową:
800 g twarogu 3-krotnie zmielonego
3/4 szklanki cukru
2 łyżki budyniu waniliowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jaja
kilkanaście pierniczków nadziewanych w czekoladzie
Na polewę:
150 g gorzkiej czekolady
łyżka mleka
łyżeczka masła
Ciasteczka kruszymy na drobne okruchy. Łączymy z cynamonem, a następnie ze stopionym masłem i masę wgniatamy w dno tortownicy o średnicy 24 cm. Odstawiamy do lodówki.
Ser ucieramy ze wszystkimi składnikami oprócz jajek. Kiedy masa będzie już jednolita, kolejno dodajemy jaja, po dodaniu każdego miksując króciutko.
Połowę masy nakładamy do tortownicy. Przykrywamy ją pierniczkami, i rozsmarowujemy pozostałą połowę.
Pieczemy w 160 stopniach ok. godziny i 15 minut. Ja dodatkowo wstawiłam na dno piekarnika naczynie z gorącą wodą, dzięki czemu sernik jest delikatniejszy.
Po upieczeniu sernik studzimy w uchylonym piekarniku, a potem możemy go wstawić na kilka godzin do lodówki.
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej z mlekiem i masłem. Jeszcze ciepłą oblewamy sernik.

Przepis znaleziony tutaj.

  1. Pięknie wygląda nowy wystrój;)

  2. Pięknie się rozlała ta czekolada na szpatułce;) Przez co zdjęcie ma ciekawy charakter;)
    Ciasto widzę, że w świątecznym klimacie, pierniczkowe i pewnie pyszne;)

  3. O rety… Kocham serniki i pierniczki, trafiłaś w moje kubki smakowe :)

  4. i sernik i pierniki… takie świąteczne 2 w 1 :)

  5. Ale u ciebie już świątecznie, narobiłaś smaka na sernik. A wygląd bloga bardzo bardzo mi się podoba :)

  6. do niedzielnej kawy w sam raz

  7. Z całymi pierniczkami? Wooow, wspaniały. I wróżkowy wygląd też bardzo mi się podoba :)

  8. chyba zapiszę i wykorzystam na Święta:) dla mnie pierwsza klasa!

    ps. przyciemniłabym czcionkę bo ja ślepak jestem poza tym super!

  9. What a gorgeous cheesecake!

  10. Pięknie wygląda, może w tym roku na święta skorzystam z tego przepisu :)

  11. Agnieszka D. napisał/a:

    super przepis, aż chciałaby sie ugryźć, na święta świetny pomysł, mama pytanie czy masz może jakiś przepis na sernik lub coś innego z żurawiną ale bez pieczenia.

    • cukrowa wrozka napisał/a:

      Większość przepisów z żurawiną wymaga pieczenia, bo dzięki temu żurawina jest bardziej miękka, dlatego ja podgotowałabym żurawinę z odrobiną wody i mąką ziemniaczaną, na taki kisiel i wmieszała go do masy serowej z przepisu na dowolny sernik na zimno,np ten: http://www.cukrowawrozka.pl/jagodowy-sernik-na-zimno/, robiąc np. marmurkowy wzorek. W sumie jak tak nad tym myślę, to z chęcią sama bym zrobiła. :D

  12. A tortownicę czymś wyłożyć? wysmarować? zanim się na niej ugniecie ciasteczkowy spód?

  13. Wiewiórka napisał/a:

    Można wiedzieć jakiej firmy sera używasz? I jaka jest jego zawartość tłuszczu?

    • cukrowa wrozka napisał/a:

      Używam najczęściej twarogu śmietankowego O.S.M. Strzałkowo, zaw. tłuszczu o ile pamiętam 13%. :)

  14. Bardzo mi miło, że sernik Ci się spodobał i skorzystałaś z przepisu. Wygląda wspaniale! Przypomniałaś mi, jak bardzo jest pyszny:)!
    Pozdrawiam:)

  15. Wygląda rewelacyjnie. Świetny pomysł z tymi pierniczkami. Ciekawe, czy na domowych pierniczkach też wyjdzie?
    Pozdrawiam!

  16. Ubolewam nad tym, że jestem tu po raz pierwszy i jestem przeogromnie zła, że jest tak późna godzina, a ja tu trafiłam, bo nie oderwę się do rana. Jestem oczarowana pomysłami i zdjęciami. Najchętniej zamówiłabym wszystko x2! Będę wracać po inspiracje i po to, żeby sobie popatrzeć jak inni mają talent do wypieków, w przeciwieństwie do mnie. Ja jestem dumna z upieczenia babki ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie;)

  17. Pingback: Sernik z pierniczkami / Cheescake with gingerbread biscuits |

  18. będę robiła ten sernik na święta w blaszce o wymiarach 33×27 cm, z moich obliczeń powierzchni wyszło mi, że powinnam powiększyć ilość składników o 0,9. A co z czasem pieczenia? pozostawić taki sam czy wydłużyć?

    Wesołych świąt ;*

    • cukrowa wrozka napisał/a:

      można wydłużyć o jakieś 10 minut, najlepiej obserwować, czy sernik jest ścięty, ale nie brązowieje. :) Pogodnych i słodkich świąt! :)

  19. Nie moge sie doczekac by upiec dzisiaj na swieta ale mam szybkie pytanie apropos budyniu. Czy dodajemy budyn w proszku czy juz gotowy. Na wszelki wypadek stwierdzilam ze sprawdze zanim upieke :) Wesolych Swiat i dziekuje za wspanialy sernik

  20. Mam chęć go zrobić, ale możesz mi napisać jakie to ciasteczka zbożowe?( np. jakiej firmy kupujesz??)i czy w lodówce długo ma przebywać ten spód? – czy tylko przez ten czas robienia masy z sera

  21. jakie mają być te ciasteczka zbożowe? – możesz napisać jakie Ty używasz? i czy długo ma być ten spód w lodówce

  22. Myślisz, że ciasteczka korzenne na spód się nadadzą? jakoś nie przepadam za tymi zbożowymi :)

Będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad. Każdy komentarz jest dla mnie informacją, że ktoś docenia czas, który poświęcam na tworzenie tej strony. Dziękuję. <3 A, no i na każde pytanie staram się odpowiedzieć najszybciej, jak mogę. :)